Čokopres

Kot ste verjetno opazili, nismo ravno presnojedci, vendar se nam zdijo tovrstne slaščice odlične! Na žalost so zaradi izbora sestavin tudi precej drage in si jih tako lahko privoščimo le ob redkih priložnostih. Ravno zaradi tega, smo se odločili, da bomo tudi samo poizkusili poustvariti eno izmed nam ljubših presnih tort in sicer čokoladno presno torto!


Za prvič tudi nismo ravno želeli preceniti naših sposobnosti in smo se raje odločili za eno izmed bolj varnih različic presnih tort, ki pa nam je, vsaj sodeč po občutku naših brbončic, zelo dobro uspela!

Sestavine za dno:
  • dateljni
  • orehi
  • kokosova moka
Sestavine za maso:
  • dateljni
  • pravi kakav v prahu
  • kokosovo maslo
  • agavin sirup
  • voda
Drugo:
  • banane
  • kokosova moka za dekoracijo

Za pripravo presnih tort je verjetno en izmed najnujnejših kuhinjskih pripomočkov kvaliteten multipraktik oz. mešalnik, saj je glavni modus operandi sekljanje vseh sestavin na tako majhne koščke in jih premešati, da nastane homogena masa, ki je primerna za nadaljnje sestavljanje torte.


Ker smo kupili posušene dateljne s koščicami, je bil naš prvi korak, da smo jih le teh očistili. Pri tem pa skoraj pozabili, da je potrebno odstraniti tudi ostanke pecljev. Brez skrbi, do naslednjega koraka smo uspešno našli vse ostanke pecljev in jih tudi odstranili. 
Ko smo imeli vse dateljne očiščene in nasekljane na manjše dele, smo jih v razmerju 1:1 skupaj z orehi vrgli v naš zvesti stroj in nekaj časa mešali, dokler se ni masa zdela približno enakomerna, nakar smo dodali še za tretjino količine dateljnov kokosove moke. Vse skupaj smo mešali toliko časa, dokler ni postala enakomerna masa, ki je spominjala na malo bolj lepljivo in drobljivo maso za piškote. Verjetno si je to težko predstavljati, vendar ko boste prišli do te faze, vam bo jasno, zakaj smo tako opisali konsistenco.

Za formo je priporočljivo, da vzamete pekače za torte z nastavljivim obodom. Medtem ko dno posujte s kokosovo moko, saj s tem preprečite nepotrebno lepljenje mase na dno, ovijte obod s folijo, zaradi podobnega razloga. Nato ste v fazi, ko lahko kar z rokami sprva prestavite maso v formo in jo potlačite v pravilno obliko. Ob koncu je priporočljivo, da s kakšno zajemalko, večji žlico ipd. enakomerno poravnate dno. Ko ste zaključili, postavite formo v hladilnik vsaj za dobro uro.

V primeru, da vam je ostalo kaj mase za dno, se lahko z njo poigrate in sestavite različne figurice, mi smo naredili sezoni primerno enega snežaka, ki pa se je kaj hitro stopil v naših ustih.


Za čokoladno maso je sprva potrebno precej vztrajno in dolgo mešati dateljne v mešalniku, da nastane zares homogena in precej lepljiva kepa. Nato pa lahko dodate poljubno količino kakava, vendar tega skoraj nikoli ne more biti preveč. Mi smo na približno 200 g dateljnov dali 80 g kakava. Nato maso z malo vode ponovno dobro premešate. Vodo dodajajte postopoma, da dobite čimbolj kremasto konsistenco. Če se vam zdi, da manjka sladkobe, dodajte agavin sirup. V zadnji fazi pa pride na vrsto še žlica ali dve kokosovega masla, ki doda malo kremaste strukture in pa seveda pripomore k svežemu okusu.

Ko vzamete formo s pripravljenim dnom iz hladilnika, sprva na prvo plast položite na tanke koščke narezane rezine banane in nato vlijte čokoladno maso. Podobno kot pri dnu, tudi sedaj poskrbite, da bo vse lepo poravnano. 

Po želji lahko sedaj po vrhu posujete kokosovo moko, lahko pa jo okrasite tudi z banano, orehi , malinami ... možnosti je skoraj nešteto.


0 comments:

Objavite komentar