Pita 08/15

Pridejo dnevi, ko nisi čisto prepričan, kaj bi skuhal ali jedel in veš, da bi čisto sedlo nekaj povprečnega, a vseeno okusnega. Vsaj pri meni je tako. Ne maram jesti vsak dan nekaj nenavadnega, odštekanega, inovativnega, včasih pač paše nekaj povprečnega. Izraz 08/15 (Nullachtfünfzehn) prihaja iz Nemčije in označuje ravno to - nekaj povprečnega.



Zanimivo je, da naj bi ta izraz izviral iz imena mitraljeza MG 08/15, ki so ga prvič uporabili med prvo svetovno vojno. Zakaj in kako je prišlo do posplošitve izraza, pa obstaja več teorij, vendar vse v navezavi z omenjenim mitraljezom. Med drugim naj bi bilo to prvo enotno strelno orožje vojakov Nemškega rajha, kar je olajšalo menjavo rezervnih delov.

Dandanes verjetno malokdo ve za izvor izraza in se ga uporablja vsakodnevno za poimenovanje povprečnih, nič posebnih in navadnih zadev ... v angleščini bi temu lahko preprosto rekli basic.

In tako vam danes predstavljamo eno preprosto pito, ki načeloma zadovolji vsak okus, predvsem pa jo priporočamo, da se jo ponudi tistim morda malo bolj konzervativnim, ki raje ostajajo v varnem objemu sestavin in jedi, ki jih poznajo.

Sestavine:
  • testo za pite
  • mleto meso
  • korenje
  • čebula
  • česen
  • krompir
  • paprika
  • sol
  • poper
  • muškatni oreh
  • paprika v prahu
  • pelati

Sedaj pa verjetno že res vsi vemo, da se zadeva začne s testom, ki se ga zamesi in pusti počivat v hladilniku. Šele nato se lotimo nadeva. Tokrat smo najprej sesekljali kar radodarno količino čebule, ob kateri nam je šlo zopet na jok, saj smo jo pozabili ohladiti v hladilniku.  Medtem, ko smo segrevali ponev z oljem, smo že v naprej na manjše dele razrezali tudi korenje, papriko in krompir.

Ko se je ponev dobro segrela, smo sprva popražili čebulo, dokler ni postala steklena, nakar smo dodali mleto meso (mi smo vzeli mešano mleto meso, vendar bi lahko tudi samo goveje oz. svinjsko). Na tem mestu smo že dodali začimbe in poskrbeli, da so se popekle skupaj z mesom in čebulo.

Kmalu je že prijetno dišalo po začimbah, vendar se je vonj rahlo razblinil, ko smo dodali zelenjavo in jo zalili z malo vode. Potrebno je dati toliko vode, da je ves krompir vsaj malo prekrit, hkrati z vodo lahko dodamo tudi nekaj pelatov.


Vse skupaj kuhamo pri manjšem ognju toliko časa, da se krompir zmehča in da večji del tekočine povre. Po potrebi še začinimo in počakamo, da se masa rahlo shladi, preden jo prestavimo v pekač s testom. Naš predlog je, da tovrstne pite naredite popolnoma zaprte, tj. da v celoti prekrijete pito s testom, saj se v pečici ne bo izsušila.

Pečemo okvirno 45 minut na 180 °C.

0 comments:

Objavite komentar