Blejska pita
Bled in kremšnita pač gresta skupaj. Tako smo se ob nedavnem obisku Bleda, ko smo tja na izlet peljali obiske iz tujine, seveda ustavili tudi na znameniti kremni rezini. Osebno sem bila malo presenečena, ko sem ugotovila, da ima kremšnita šele 60 let, saj sem bila prepričana, da gre za starejšo sladico. Po nekaj časa, nam je doma zopet zadišalo po tej sladici in tako smo prišli na idejo, da bi speklo blejsko pito. Tu seveda v resnici ne gre za nič drugega, kot kremšnito v obliki pite.
Gre za okvirno isti postopek izdelave, le da se na koncu razlikuje predvsem oblika. Ne moremo si pomagati, okroglo in v pekaču za pite nam je pač simpatično.


Sestavine:
  • listnato testo
  • 6,3 dcl mleka
  • 2 dcl smetane
  • strok vanilije
  • vanilijev sladkor
  • 10 dag + 10 dag sladkorja
  • 0,8 dag moke
  • 4 jajca


Sprva položimo listnato testo na dno pekača za pito. Priporočamo, da je malo večji kot dejansko dno. Na poseben pekač pa položimo prav tako malenkost večji odrezan krog premera pekača za pito. Slednji nam bo namreč služil kot zgornji del blejske pite. Oba dela testa preluknjajte z vilico, da se ne bo med peko napihnil. Vse skupaj pečemo na 200 °C, približno 7 minut oz. dokler ni testo zlato zapečeno.

Sedaj pride težji del in sicer izdelava kreme. Pri izdelavi krem moramo biti pa še kar natančni pri razmerju sestavin, saj to odloča o dobri kremi ali trdi polomiji. Zgoraj so navedene količine, ki zadostujejo za pekač premera 25 cm, vendar nam je nekaj kreme vseeno ostalo. Sprva ločimo rumenjake in beljake, iz teh nato naredimo sneg skupaj z 10 dag sladkorja.


Rumenjake stolčemo skupaj s preostalim sladkorjem in počasi dolivamo 0,3 dcl mleka ter nato še presejano moko, da nastane gladka masa. Preostali mleko skupaj z vanilijevim sladkorjem in vanilijo segrevamo na vodni kopeli. Malo preden bi mleko zavrelo, začnite počasi dodajati maso in rumenjakov. Ne pozabite, da morate neprenehoma mešati in poskrbeti, da se zadeva ne strdi prehitro. Ko boste dodali vse rumenjake, mešajte še toliko časa, dokler se zadeva ne zgosti. V še vročo vanilijevo kremo dodajte stepene beljake in mešajte dokler ne nastane homogena masa. Toplo maso vlijte na spodnji del listnatega testa do malo pod vrhom pekača.

Ko se vanilijeva krema ohladi, dodajte po vrhu stepeno sladko smetano, ki ste ji po želji dodali vanilijev sladkor in limonino lupino. Sedaj pride čas, da dodate krono blejski piti. Zgornji del testa razrežite na poljubno število koškov in jih položite na vrh zloženke. Vse kar še manjka je, da po vrhu posujete sladkor v prahu. Pred zaužitjem priporočamo, da pustite pito še kakšno uro v hladilniku.


Kot ste verjetno opazili, da blejska pita res ni bistveno drugačna od navadne kremšnite. Nam se je zdela prednost predvsem "nova" oblika in pa dejstvo, da zadeva ni tako visoka in se posledično z vilico malo lažje zajeme vse štiri plasti na enkrat.

0 comments:

Objavite komentar