Jagodna pita s črnim popromTrenutno res ni sezona za jagodičevje, vendar so imeli v zamrzovalniku shranjenih še nekaj vrečk jagod z našega vrta, ki smo si jih želeli porabiti in seveda ni boljše oblike, kot da spečemo pito s kremo iz jagod. V trgovini smo kupili še paket svežih jagod za dekoracijo in tako smo lahko že isti dan začeli s pripravo.

Ker zamrznjene jagode niso več tako aromatične kot sveže, smo se odločili, da bomo njihovo aromo okrepili tako, da v kremo dodamo črn poper. Začimba ob enem okrepi aromo kot tudi doda nekaj zanimive ostrine, kar naredi pito zagotovo bolj posebno.

Sestavine:
 • krhko testo za pite
 • dve pesti zamrznjenih jagod
 • 350 ml mleka
 • 150 ml smetane
 • 3 rumenjaki
 • 100 g sladkorja v prahu
 • 60 g škroba
 • temna čokolada
 • črn poper
 • sol
 • nekaj svežih jagod
 • agar agar ali želatina
Pri kremnih pitah je ena velika razlika in sicer, da pripravimo in spečemo testo v naprej. To najlažje naredite tako, da pripravljeno testo preprosto položite v pekač, prekrijete z alufolijo kamor nasujete suh fižol in pečete približno 20 minut na 180 °C, odstranite fižol in alufolijo ter pečete še dodatnih 10 minut. Pečeno testo se mora pred nadaljnjo uporabo pohladiti.

Pri tej piti priporočamo še nekaj predpriprav in sicer prva je, da v kolikor imate zamrznjene jagode, kot mi, le odtajate in odlijete odvečno tekočino, nato pa jagode s paličnim mešalnikom spremenite v kremo. Druga neobvezna predpriprava pa je priprava stopljene temne čokolade s ščepcem soli, s katero nato premažemo pečeno in ohlajeno testo. To boste najlažje naredili s čopičem in pazite, da ni plast predebela, saj bo potem kar izziv prebosti pito z vilico.


Priprava kreme je bolj natančno delo in osebno smo uporabili enega izmed lažjih klasičnih receptov, ki je primeren za skoraj vse vrste krem. Sprva zmešamo rumenjake z malo mleka (cca 100 ml) in počasi dodamo škrob (lahko uporabite tudi presejano moko). Mešamo toliko časa, dokler ne dobimo rahle mase.

Nad vodno kopeljo segrejemo preostalo mleko, smetano in sladkor in sicer grejemo toliko časa dokler se sladkor ne stopi. Moramo paziti, da mešanica ne postane prevroča in načeloma, ko se sladkor stopi oz. začnemo počasi dodajati škrobno mešanico in mešamo toliko časa, dokler se krema ne začne strjevati. Pri tem je včasih potreben biti potrpežljiv in stalno mešati.

Ko se je krema zgostila do želene konsistence, dodamo jagodno kremo in slabo čajno žličko zmletega črnega popra. Vse dobro premešamo in krema je končana. Načeloma lahko takšno kremo uporabite kot samostojno sladico ali pa jo vlijete v pekač, kjer že čaka s čokolado premazan spečen testo za pito.

Medtem ko se pita oz. predvsem krema hladi, lahko pripravite dekoracijo za vrh pite. Mi smo vzeli sveže jagode, ki smo jih narezali na manjše koščke. Prav tako pa smo pripravili malo želirne mešanice. Ko se je krema ohladila, smo sprva položili nanjo jagode, nato pa še zalili z želirno mešanico in tako dobili dodaten lesk.


0 comments:

Objavite komentar