Sendvič z melancani in sušenimi paradižniki

  Ni komentarjev    
Kot večina študentov tudi sam že ves čas svojega študija priložnostno delam. Študentsko delo ni najbolje plačano in poleg tega se moramo ponavadi sami znajti kar se tiče malice. S tem v mislih sem si že od začetka sam pripravljal malice, ki sem jih lahko vzel s sabo in s tem privarčeval nekaj denarja. Večinoma si pripravljam sendviče in druge preproste jedi, ki zdržijo v hladilniku vsaj čez noč. 
Z novim letom tako odpiramo novo rubriko Študentfutr, ki bo morda komu izmed vas ponudila idejo za pripravo malice za na delo, izlet ali samo med študiranjem. 
 Začenjamo s preprostim sendvičem, katerega sem si tudi sam večkrat pripravil, priprave vzame 15-20 minut.

Potrebujemo:
  • gorčična semena,
  • sušene paradižnike,
  • melancane,
  • slanino,
  • parmezan,
  • paradižnik,
  • balzamični preliv (ali kis)
  • štručka (ali kruh, kar nam je ljubše - sam uporabljam polnozrnato štručko s semeni)

Priprava je preprosta. Začnemo s sušenimi paradižniki, ki jih nasekljamo na manjše koščke. Vzamemo nekaj olja (najboljše je olje od sušenih paradižnikov) in prepražimo sušene paradižnike ter dodamo žlico gorčičnih semen.  Po kratkem praženju dodamo balzamični preliv (ali kis - v tem primeru pražimo še toliko časa, da kis izhlapi). Dobimo gosto kašo, ki jo bomo uporabili kot namaz za naš sendvič.

Nadaljujemo s slanino, ki jo narežemo na rezine in jo v isti ponvi pražimo na majhnem ognju toliko časa, da postane hrustljava. Slanino nato položimo na kuhinjsko krpico in s tem odcedimo odvečno maščobo. Na tej točki nam tudi v ponvi ostane kar nekaj maščobe, ki se je stopila s slanine.

Melancan narežemo na rezine debele malo več kot pol centimetra (debelina vpliva le na čas pečenja) in jih popečemo na preostali maščobi, ki je ostala od slanine. Verjetno boste morali dodati še malo olivnega olja, saj melancani zelo dobro vpijejo maščobo, ko so lepo popečeni na obeh straneh jih odstavimo z ognja in pustimo počivati nekaj minut. Pri melancanih je pomembno tudi to, da vemo kakšni so, torej moramo biti seznanjeni z njihovo kvaliteto in okusom. V primeru, da so grenki, jih prej posolimo in pustimo nekaj minut na strani. Vodo nato ožamemo in se s tem znebimo večine grenkobe.

Zdaj lahko že začnemo sestavljati sendvič. Na kruh namažemo namaz in nanj položimo rezine hrustljave slanine. Parmezan narežemo na rezine (lahko ga tudi nastrgamo z nožem, kot bi to naredili npr. s čokolado). Na slanino položimo melancane in nato dodamo rezine parmezana. Kot protiutež vsem tem okusom potrebujemo nekaj svežega. Izbira sveže zelenjave za sendvič je odvisna od vsakega posameznika. Izberite kar vam je všeč. Sam sem izbral svež paradižnik, ki se dobro ujema s sušenim paradižnikom. Dodali pa bi lahko tudi solato, vodno krešo, rukolo, sveže začimbnice, ...
Naslednji dan je sendvič mehak in sočen, saj je v vseh sestavinah dovolj vlage, ki se delno tudi vpije v kruh. Priprava sama vam bo prvič verjetno vzela malo več časa, vendar boste hitro postali mojstri, sploh če si malico pripravljate vsakodnevno.
Podobni preprosti recepti  v rubriki študentfutra sledijo ....

0 comments:

Objavite komentar