Korenček malo drugače pita



Pri pitah je najboljša zadeva to, da lahko skombiniraš najrazličnejše sestavine, ki jih imaš doma in pustiš kreativnosti prosto pot.
Tako smo pred kratkim spekli pito s korenjem, medom, žajbljem in pomarančo. V resnici se je vse začelo s korenjem, nato pa smo postopoma v kreativnem procesu dodali še ostale sestavine, ki so okus popolno zaokrožile v nekaj, kar je težko opisati z besedami.

Sestavine:
  • krhko testo za pite
  • korenje (cca 400 g)
  • med (po okusu)
  • smetana (slabe 2 dcl)
  • jajce
  • žajbelj
  • bio pomaranče
  • Cointreau (pomarančni liker)

Predlagamo, da vzamate bio korenje, ki ga lahko le dobro zdrgnete pod vodo, po želji pa tudi olupite. Ko ga narežemo na manjše koščke, ga skupaj z nekaj lističi posušenega žajblja kuhamo v zelo malo vode. Žajbelj vzamemo po kakšnih petih minutah ven in ga nasekljamo, medtem ko korenje skuhamo do mehkega.

Mehko korenje, ki smo ga odcedili, nato skupaj z malo smetane in nasekljanim žajbljem s paličnim mešalnikom spremenimo v gladko maso. Sedaj lahko dodamo še jajce, ki bo poskrbel za strukturo pečene pite, ter med, ki bo glavno sladilo.


Na koncu dodamo nastrgano pomarančno lupino ter pokrovček cointreuja. V kolikor niste ljubitelji likerjev, lahko dodate malo soka iztisnjene pomaranče.

Ker gre za precej mokro maso je dobro testo v pekaču predhodno dati za cca 10 minut v pečico ter šele nato vliti korenčkovo maso. Vse skupaj pečemo približno 50 minut na 160 °C.


K piti se odlično prileže zeleni čaj (npr. China gun powder) in pa dobra knjiga. Četudi je v njej kar nekaj žajblja, pomaranča lepo zaokroži okus, prav tako ji gre zahvala, da nam na koncu v ustih ostane svež okus, ki nas premami po še enem koščku.






0 comments:

Objavite komentar