Krhko testo z mandlji
Kakor smo obljubili, bomo začeli tudi s pisanjem dodatnih receptov za različne vrste testa, ki se ga lahko uporabi pri peki pit. Tokrat vam predstavljamo eno izmed variacij za sladke pite in sicer testo z oreščki, v konkretnem primeru spodaj z mandlji.

Sestavine:

  • 150 g gladke moke
  • 50 g zmletih mandljev
  • 100 g masla
  • 1 rumenjak
  • 50 g sladkorja v prahu
  • ščepec soli


V kolikor imate še cele neolupljene mandlje, predlagamo, da jih namočite v vrelo vodo za dobre pol ure, saj se bodo potem brez problema olupili. Ko jih imate olupljene, jih fino zmeljite - lahko na roko v terilniku, vendar je zagotovo lažje z mešalnikom.

Preden se začne mesiti testo, je priporočljivo, da se maslo nareže na manjše koščke in postavi nazaj v hladilnik, saj se tako ne bo stopilo prehitro.

Sprva zmešamo moko s sladkorjem v prahu in oreščki. V resnici lahko vzamete katerekoli oreščke želite in jih na ta način vmešate v testo, ki bo tako bolj bogatega okusa ter bolj drobljiv.

Ko smo zmešali vse suhe sestavine, dodamo maslo in ga na hitro s prsti zdrobimo. Lažje je seveda to storiti z mešalnikom. Šele nato dodamo rumenjak in vse skupaj premešamo, da se rumenjak porazdeli po celi masi. Po potrebi dodamo kakšno žlico vode, vendar ni nujno. V posodi bi sedaj morala biti neke vrste groba moka, vse skupaj stresemo na čisto večjo površino in z dlanjo pritiskamo po mešanici ob površino. S tem dosežemo, da se maslo splošči in zmeša z moko, vendar pa se ne stopi pretirano. To delamo toliko časa, dokler se ne zdi, da je maslo dobro vmešano v moko. Vse skupaj spravimo v kepo, ki jo zavijemo v prozorno folijo in pustimo vsaj pol ure počivati v hladilniku.


Ko testo vzamemo iz hladilnika, je primerno za nadaljnjo uporabo. Nam najljubša je trenutno kombinacija s kokosom.


0 comments:

Objavite komentar