Nedeljska pita

  Ni komentarjev    

Kot je v Sloveniji navada, vsako nedeljo iz kuhinje zadiši po goveji juhi. Tokrat smo sestavili recept, ki je variacija na to klasiko, uporabili pa smo vse sestavine, ki nam ostanejo po in med kuhanjem juhe, če se nam uspe vzdržati in prihraniti goveje meso in malo juhe seveda).

Sestavine:
  •       goveja juha
  •       goveje meso (iz juhe)
  •       korenje
  •       zelenin gomolj
  •        koleraba
  •        por
  •       čebula
  •       česen
  •        peteršilj
  •        testo za pito


Najprej si poglejmo kako spraviti okus juhe v maso, ki jo bomo uporabili v piti. Juho, ki smo si jo prihranili, pristavimo na ogenj in jo vremo toliko časa, dokler se ne zgosti. Za bolj gosto redukcijo potrebujemo juho iz kvalitetne govedine (potrebujemo malo mesa in kosti). Med tem lahko pripravimo testo in ga shranimo v hladilnik, dokler ga ne potrebujemo.

Na majhne koščke narežemo vso zelenjavo, govedino pa natrgamo, ker se je kuhala z juho pravzaprav razpade sama. V ponvi najprej na hitro popečemo čebulo, česen in por. Dodamo ostalo zelenjavo in jo pokrito podušimo nekaj minut. Zelenjave ne dušimo predolgo, saj se bo pekla še vsaj 40 minut.

Po nekaj minutah dodamo govedino in vse skupaj začinimo s soljo, poprom peteršiljem in drugimi začimbami, ki jih želimo dodati. Paziti je potrebno, da ne solimo preveč, saj bo že jušna redukcija precej slana.

Juha bi se morala med tem že precej zgostiti, zato jo lahko dodamo v našo mešanico zelenjave in govedine. Vse skupaj pustimo na ognju še največ minuto in nato pustimo, da  se malo ohladi.

Razvaljamo testo in segrejemo pečico na 180-190°C. Maso »zapremo«  v testo in pito pečemo od 40 do 45 minut, oziroma, dokler testo ne postane lepe zlatorjave barve.

V kolikor smo pri kuhanju juhe uporabili dobro govedino in kosti, imamo na krožniku pito, ki je govejo juho spremenila v glavno jed.
Dober tek!

0 comments:

Objavite komentar