Raffaello pita


Nekje smo prebrali, da bodo letos priljubljene kokosove kreme, vsaj trendi kažejo v to smer. In smo si mislili, zakaj pa ne, in ustvarili eno svežo kokosovo pito z grškim jogurtom, ki bo verjetno pravi hit poleti, ko si bomo želeli svežine. Vendar nič ne de, jo je tudi sredi februarja in zime kar hitro zmanjkalo!

Sestavine:
  • krhko testo z mandlji
  • 250 ml kokosovega mleka
  • cca 300 g grškega jogurta
  • sladkor v prahu (po želji, mi smo dali približno 50 g)
  • želatina ali agar agar
  • bela čokolada
  • malo masla

Za dekoracijo (mehke raffaello kroglice):
  • 250 ml sladke smetane
  • 160 g kokosove moke
  • 90 g sladkorja
  • mandlji

Že nekaj ur pred pripravo pite damo kokosovo mleko v hladilnik, saj se bo na hladnem ločila smetana od preostale kokosove vode, mi bomo namreč potrebovali le smetano.

Prav tako med predpriprave sodi peka mandljevega testa, saj je to ena izmed pit, kjer ne pečemo nadeva. Ko imate spečeno krhko testo z mandlji v formi za pito, predlagamo, da ga na tanko premažete s stopljeno belo čokolado. Po želji lahko v čokolado dodate malo smetane, saj bo tako tudi kasneje ostala bolj mehka, vseeno pa ne bo prepuščala kokosove kreme in tako bo testo ostalo drobljivo.


Začnemo s pripravo kokosove smetane in sicer tako, da poberemo vrhnji bolj trd del kokosovega mleka ven (t.i. smetana) in ga stepemo, že v tem postopku počasi dodajamo sladkor v prahu. Ko se zdi, da je postala kokosova smetana rahla, počasi dodamo jogurt in ga ne premešamo preveč.

Glede na to, da je sedaj masa relativno tekoča oz. malo preveč tekoča, da bi jo lahko brez problemov uporabili kot pitin nadev, predlagamo, da vmešate še malo želatine ali pa agar agarja, tako boste na koncu dobili neke vrste kokosovo strjenko, ki se bo lepo obdržala v formi pite.

Ko imate pred sabo končano kokosovo kremo ter pripravljeno formo s spečenim testom, ki ste ga po želji premazali s stopljeno čokolado, le vlijte kremo in jo zgladite. Preden jo boste okrasili in pa seveda postregli, mora počakati v hladilniku nekaj ur, da se krema primerno strdi.

Ideja za dekoracijo: Mi smo se odločili narediti ekstra raffaello pito in smo za dekoracijo izbrali mehke raffaello kroglice, ki so res preproste za izdelavo, prav tako pa lahko funkcionirajo kot samostojna sladica.

Zmešamo skupaj smetano, kokosovo moko in sladkor, tako da dobimo enakomerno maso. Le to nato pustimo nekaj ur v hladilniku. Ko se masa približno strdi, iz nje naredimo kroglice, v katere vstavimo po en mandelj. Ponovno postavimo v hladilnik. Po želji jih lahko nato pomočite v belo čokolado in povaljate v kokosovi moki, lahko pa storite le slednje.


0 comments:

Objavite komentar