Brutalna pita



Cider oz. jabolčno vino, je kot že ime pove, alkoholni napitek iz jabolk. V slovenščini imamo še nekaj izrazov za jabolčna vina, med bolj poznanimi mošt in tolkovec.
Vendar smo imeli v mislih za ta recept francosko različico cidra. Tu so poznali različico te pijače že za časa Rimljanov. V večji meri cider proizvajajo v Normandiji in Bretaniji od tu prihajata tudi dve glavni različici. Medtem ko v Bretaniji izdelujejo cidre doux, ki je bolj sladek, je Normandija poznana po cidre brut, ki je bolj suh. Slednjega smo tudi uporabili v spodnjem receptu, saj se bolj prileže za pripravo slanih jedi.

Sestavine:
  • pirino testo za pite
  • cidre brut
  • piščanec (prsi)
  • por
  • šalotke 
  • korenje
  • kumina
  • sol in poper

Najprej se lotimo osnovnih sestavin. Šalotke na drobno sesekljamo, prav tako na manjše koščke narežemo korenje, por in piščanca.

Na maslu popražimo šalotke, da postanejo steklene, pazimo pa, da se nam ne zažgejo. Nato v ponev dodamo korenje in piščanca. Ko se meso popeče, dodamo še por. Začinimo po okusu. Mi smo se odločili za preprosto kombinacijo soli, popra in kumine.


Nekaj časa pečemo, nato pa zalijemo s kozarcem cidra. Dušimo približno 10 do 15 minut oz. toliko časa, da cider popari, saj masa za pito ne sme biti preveč tekoča.


Ko imamo občutek, da je masa pripravljena, jo prestavimo v pekač, kjer je že položeno testo. Osebno smo izbrali pirino različico, saj je ta bolj polnega okusa. Predlagamo, da naredite pokrito pito, saj ne želimo, da se masa preveč izsuši. Pečemo okvirno 40 minut na 160 °C.

0 comments:

Objavite komentar