Čemfet

  Ni komentarjev    


Pomlad se je prebudila in gozdovi in travniki so polni trobentic, zvončkov in drugega rastja. Med njimi je tudi čemaž, užitna trajnica iz roda lukov (Allium), kamor spadajo tudi čebula, česen in por. Čemaž ima v Sloveniji več imen: divji česen, medvedji česen, kačji lek, štrkavec … Raste po gozdovih celotne Evrope in zahodne Azije, do višine približno 1900 metrov.  Tako kot nabiranje drugih gozdnih sadežev, je nabiranje čemaža pri nas dovoljeno za lastno porabo. Pri nabiranju bodite le previdni, da ga ne zamenjate s strupeno šmarnico ali drugimi neužitnimi pomladnimi poganjki.

Čemaž je bil že od nekdaj cenjen kot živilo in zdravilo,  saj ima blagodejne učinke na krvni obtok, prebavne in dihalne poti. Čemaž lahko jemo surovega v solati, skuhanega kot zelenjavno prilogo ali pa stolčenega v namaz. Lahko ga tudi vlagamo v olje in tako shranimo za poletje.


Za kombinacijo z čemažem smo izbrali feto, bolj iz radovednosti, kako se obnaša v pečici in paradižnike za malo svežine. Rezultat je čemažasto sveža pita, primerna za sončne dni.

Sestavine:

  • krhko testo za pite
  • čemaž
  • feta
  • paradižnik češnjevec
  • sol in poper
  • oljčno olje
  • limonina lupina
  • balzamični kis
Pripravimo krhko testo, ga damo počivati in namestimo v pekač. V posodo nadrobimo feta sir in dodamo narezane paradižnike in čemaž. Osebno smo pustili večje kose čemaža, vendar ga lahko tudi nasekljate na drobno. 

Pri našem eksperimentu se je zmes po peki rahlo drobila, če želite to preprečiti, lahko tu dodate kakšno jajce. Dodamo sol in poper toda bodite pazljivi, saj je feta sama po sebi že nekoliko slana. Na koncu smo zaradi arome dodali še malo oljčnega olja, balzamičnega kisa in limonine lupine.



Zmes dobro premešamo, jo razporedimo na testo in prestavimo v peč na 160° za približno 45 minut. Testo v tem primeru ni potrebno speči v naprej.



                                                  

0 comments:

Objavite komentar