Pehtranova pita
Podobno kot smo že naredili Potično orehovo pito, smo se lotili še ene praznične potice, tokrat pehtranove.
Pehtranova potica naj bi bila ena izmed bolj tradicionalnih in osebno priznam, da je tudi moja najljubša. Tokrat smo se odločili vzeti navadno krhko testo. Pito pa smo dekorirali z velikonočnimi motivi iz ostankov testa, ki smo jih med drugim tudi obarvali z naravnimi domačimi barvili.

Sestavine:

Medtem ko testo počiva v hladilniku, vmešamo skuto, da postane gladka. Dobro je, da se znebimo vseh grudic, lahko pa vzamete tudi pasirano skuto - kar vam je ljubše.

Če imate svež pehtran, ki je najboljša izbira, vendar ga je zadnji dan pred prazniki težko dobiti, ga na drobno sesekljamo in ga skupaj s sladkorjem vmešamo v skuto. Po želji lahko dodate še limonino lupino ali kakšne druge začimbe.


Na koncu še previdno dodamo sneg iz beljakov. Tako imamo pred seboj super zmes, ki jo lahko prestavimo v pekač za pite, kjer je že položeno testo.


Ker smo ravno pred prazniki, smo se odločili da bomo zgornjo plast testa dekorirali. Del testa smo zmešali s prahom iz posušenih brusnic, da smo dobili malo bolj roza odtenek. Prav tako smo dele premazali z ostanki rumenjaka, da so se lepo svetili, prav tako pa smo dobili s tem rumeno barvo. Tu imate precej proste roke in se lahko igrate po želji.

Pečete na 160 °C cca 45 minut.

Lepe praznike in dober tek!

0 comments:

Objavite komentar