Popita

  Ni komentarjev    

Ko smo začeli razmišljati o pitah smo jih razumeli iz različnih vidikov. Na pito lahko gledamo z vidika njenih sestavin, oblike, načine priprave, velikosti, teksturi in še marsičem. Tokratna pita ima drugačen pogled na testo in obliko. Namesto testa smo uporabili polento in hkrati pa ohranili obliko pite. Ta dokaj enostaven recept omogoča veliko modularnost vsebine in oblike. Za omako lahko porabite kar koli vam še leži v hladilniku, lahko je sladka ali začinjena, hladna ali topla. Polento pa imamo načeloma vsi radi. Prav tako pa je to ena izmed možnih variacij brezglutenske pite.

Sestavine:
  • polenta
  • čebula
  • česen
  • ingver
  • rjavi fižol
  • paradižnikova mezga

Zavremo vodo in skuhamo polento, ko je ta še nekoliko tekoča jo prelijmo v modelček po izbiri. Polento ohladimo in ji damo čas za strjevanje.

Med čakanjem pripravimo omako. Sesekljano čebulo popražimo, dodamo česen, ingver in začimbe (čili, kumina, paprika). Ko čebula porumeni dodamo kuhan rjavi fižol in nekaj žlic paradižnikove mezge. Pokuhamo tekočino in po potrebi še začinimo.


Polento previdno zvrnemo iz modela in izrežemo sredico, pustimo pa nekaj polente za dno. Polento lahko segrejete v mikrovalovki ali pečici. Vdolbino napolnimo z omako, preostanek polente pa shranimo za večerno sladico z malo mleka.
Dober tek!

0 comments:

Objavite komentar