Pannapita

Prišel je čas svežih in lahkih jedi. Ena izmed naših ljubših poletnih sladic je zagotovo panna cotta. Originalno sestavljena iz smetane, beljaka in medu, je po svetu bolj razširjen recept s smetano, mlekom, sladkorjem in želantino. To različico smo uporabili tudi mi v našem receptu. Izbrali smo jagode, saj so ena izmed prvih vrst jagodičevja v sezoni.


Sestavine:
  • krhko testo za pite
  • 5 dcl smetana
  • 20 dag sladkor
  • vanilija
  • želantina (3 listi)
  • jagode
  • bela čokolada

Sprva spečemo testo in počakamo, da se shladi. Ohlajeno spečeno testo premažemo s stopljeno čokolado in s tem zagotovimo, da se testo ne bo zmehčalo, ko bomo v formo zlili tekočo panna cotto.

V posebni posodi segrejemo smetano. Dodamo sladkor in vanilijev strok ter mešamo toliko časa, da se sladkor stopi. Nato vmešamo prej namočene lističe želantine. Mešamo toliko časa, dokler se mešanica ne ohladi in rahlo strdi. Nato jo vlijemo v formo s testom in postavimo v hladilnik za nekaj ur.

Jagodno polivko pripravimo tako, da jagode razrežemo na manjše koščke in segrejemo v posodi skupaj z malo sladkorja. Nato jih s paličnim mešalnikom spasiramo in počakamo, da se ohladijo. Saj lahko šele ohlajene prelijemo čez panna cotto, ne da bi se ta stopila.


Moramo priznati, da se je nam na žalost mudilo in smo čez panna cotto prelili še kar precej tople jagode, tako da se je vrhnja plast panna cotte stopila. S tem ni načeloma popolnoma nič narobe, saj je okus še vedno božanski, vendar pa ni ravno najlepše. :)

0 comments:

Objavite komentar