Rabarbarina pita z jabolki




Pita iz rabarbare je ena izmed sezonskih klasik! Pri nas je kar pogosta rastlina in zelo hvaležna za vsak vrt. V prehrani se običajno uporablja listne peclje, užitna pa je še korenika. Peclji običajno variirajo od rdeče do zelene barve, vendar so užitni ne glede na barvo. Prvič naj bi jo rezali junija, nato pa še septembra in oktobra. Previdni pa bodite z listi, teh nikar ne uživajte, saj so zaradi visoke vsebnosti oksalne kisline strupeni.
Spodnji recept za pito je res preprost, saj ni potrebnih velikih priprav, jabolka, orehi in pomarančni sok pa dodajo prijetno zaokroženo aromo.

Sestavine:
  • krhko testo za pite
  • 4-5 pecljev rabarbare
  • 3 jabolka
  • 100 g sladkorja
  • pest orehov
  • sok polovice pomaranče
  • cimet
  • 50 g moke
Operemo rabarbaro in jo narežemo na tanke kolobarje. Olupljena jabolka narežemo na rezine in jih zmešamo z rabarbaro. Po okusu dodamo sladkor, cimet in orehe. Zalijemo s pomarančnim sokom in dobro premešamo. V nadev vmešamo še moko.


Pekač za pite prekrijemo s testom, ki je lahko tokrat debelejši. Ostanek testa postavimo počivat v zamrzovalnik. Previdno z žlico prestavimo nadev v formo. Ker nadev spusti tekočino, pazimo, da ga rahlo "ožamemo".

Vzamemo preostanek testa iz zamrzovalnika in ga s pomočjo strgala naribamo čez pito. S tem ustvarimo neke vrste dekorativne drobtine.

Vse skupaj pečemo na 160°C okvirno 45 minut.

0 comments:

Objavite komentar