Pita na rimski način


Doma imamo eno prav fino kuharico, ki se ukvarja z recepti skozi obdobja. Začne se z zgodnjo kameno dobo in obdela različna obdobja do visokega srednjega veka. V njej se najde mnogo zanimiv receptov, kombinacij in sestavin. Med drugim je tudi recept za svinjski golaž z marelicami - ta jed naj bi bila značilna za obdobje rimskega cesarstva. Iz tega časa so tudi prvi kakovostni zapisi o načinih priprave jedi oz. kot bi jim danes rekli recepti.
Mi smo vzeli recept za omenjeni golaž in ga servirali v obliki pite.

Sestavine:
  • pirino krhko testo za pite
  • 500 g svinjine
  • 180 g marelic
  • 1 čebula
  • poper
  • koriander
  • kumina
  • sol
  • oljčno olje
  • liquamen oz. ribja omaka (lahko vzamete tajsko)
  • vinski kis
  • belo vino
  • passum*
  • med

Začnemo s pripravo mesa in sicer narežemo svinjino na manjše koščke. Te nato na hitro popečemo na vročem oljčnem olju in zalijemo s kozarcem vina, žlico ribje omake in passumom.

Dodamo fino nasekljano čebulo in začimbe. Vse skupaj kuhamo pri odkriti posodi slabe dve uri. Po tem času dodamo na četrtine razrezane marelice. V kolikor uporabljate suhe marelice, jih raje dodajte že na začetku. Vse skupaj kuhamo še 15 minut in po potrebi dodamo še med in sol.


Ko se masa ohladi, jo prestavimo že v naprej s testom obdan pekač in pito zapremo. Pečemo na 160°C okvirno 45 minut.

Dober tek!

*Passum je vino iz rozin, ki ga lahko pripravimo tudi doma, vendar mora stati nekaj dni. Pripravimo ga iz dveh delov rdečega vina in enega dela rozin. To pustimo stati vsaj tri dni. V kolikor nimate časa, lahko to sestavino tudi izpustite.

0 comments:

Objavite komentar