Cheesecake s kozjim mlekom

  Ni komentarjev    
Sestavine:
  • krhko testo za pite
  • 0,5l kozjega mleka
  • skute
  • kisle smetane
  • kremnega sira
  • kozjega jogurta
  • jajc
  • strok vanilije
  • sladkor
  • borovnice
  • 2 lista želatine

Pripravimo testo za pite. Ohlajenega razvaljamo in položimo v model za pite. Naluknjamo ga z vilico in obteženega pečemo 15-20 minut na 160°C.

Kozje mleko sladkamo in dodamo strok vanilije. Kuhamo ga na majhnjem ognju, dokler se ne zgosti.

Medtem kozji jogurt zavremo in kuhamo še nekaj minut. Vzamemo krpo ali gazo in ga precedimo. Na krpi ga pustimo, dokler ne ostane samo suha masa.

Skuto spasiramo in dodamo kislo smetano, kremni sir, jajca, suho maso kozjega jogurta in reducirano kozje mleko. Po potrebi dodamo še sladkor.


Maso vlijemo v testo in pečemo še okrog 50 minut na 160°C. Ko zgornja plast začne rjaveti je pita pripravljena.


Borovnice pokuhamo v kozici, jih s paličnim mešalnikom spasiramo in dodamo želatino. Pripravljeno omako premažemo na pečeno pito.


Dober tek!

Mačji nasveti:
  • Pri redukciji kozjega mleka moramo biti zelo previdni, da se ne zažge. Redukcija pol litra mleka do primerne gostote traja okrog ure in pol. Gostota mleka mora biti podobna gostoti medu, volumen pa se pri tem zmanjža na okrog 1dl.
  • Pri količini sladkorja, ki ga dodamo v kozji jogurt moramo upoštevati, da se bo volumen mleka zelo zmanjšal. Paziti moramo, da mleka torej ne sladkamo preveč.
  • Ko skuhan jogurt precedimo, dobimo nekakšno kozjo »skuto«, ki ima zelo intenziven okus, zato lahko pito z dodatkom več jogurta naredimo bolj aromatično.
  • Del reduciranega mleka lahko prihranimo in namažemo na pečeno pito, preden dodamo borovnice.
  • Če nimamo pripomočka za pasiranje skute, lahko to naredimo tako, da jo »potiskamo« čez cedilo. Pomagamo si lahko s plastično lopatko.
  • Borovničeve omake ni potrebno pripraviti z želatino. Če borovnice kuhamo dalj časa, bo omaka postala dovolj gosta, da jo lahko namažemo na pito.


0 comments:

Objavite komentar