Preprosta kakijeva pita


Kaki je zanimiv sadež, ki ima res specifičen okus ter vonj. Prvič naj bi ga kultivirali na Kitajskem, k nam pa naj bi prišel šele v 19. stoletju.
Že nekaj časa smo želeli narediti "rožasto" pito in tokrat je bila prava priložnost, saj smo imeli na zalogi trde, vendar zrele kakije, ki se jih je z lahkoto narezalo na tanke rezine.


Sestavine:
  • krhko testo za pite
  • kaki
  • limona
  • sladkor (po okusu)
  • cimet
  • domača marelična/kakijeva marmelada


Pripravimo testo za pite in ga pustimo počivati v hladilniku. V tem času lahko pripravimo kaki. Narežemo ga na tanke rezine in v posodi zalijemo z limono, sladkorjem in po želji začinimo. Pustimo stati vsaj 10 minut.

Razvaljamo krhko testo in ga položimo v manjše forme za pite. Dno premažemo z domačo marelično marmelado in začnemo zlagati krhlje. Za lepšo "rožico" zlagamo eno rezino ob drugo od zunanjega roba proti sredino. Na koncu zalijemo z mešanico limone in sladkorja, ki je ostala v posodi in pečemo na 160 °C približno 20 minut.



Mačji nasveti:

  • Načeloma potrebujete en kaki na manjšo pito (premera 12 cm).
  • Pri zlaganju v rozeto, pazite, da z naslednjim krhljem ravno malo prekrijete prejšnjega in da krhlji stojijo pokonci in da se ne poležejo preveč.
  • Če želite okrasiti pito, jo lahko posujete z zrni granatnega jabolka.
  • Namesto sladkorja lahko uporabite med. Vendar gre pred uporabo malo segrejte.

0 comments:

Objavite komentar