Limona-ricotta pita




Jeseni smo ujeli še zadnji vikend bienala v Benetkah. Po več kot osmih urah opazovanja, kaj imajo države ponuditi likovno umetnostni sceni, smo seveda postali lačni. Benetke pa niso ravno najbolj prijazne študentom, tako da smo se odločili kupiti nekaj v bližnji trgovini. Ker nisem ravno vsak teden v Italiji, sem želela s seboj vzeti še kakšen sir. Med ponudbo sirov sem pomotoma v roke prijela limona-ricotta torto, ki sem jo nato iz radovednosti kupila. Doma smo torto poskusili in bila je odlična! Tako pa smo dobili tudi navdih za tole pito.

Sestavine:
  • testo za pite
  • 500 g ricotte
  • 3 jajca
  • 2 dcl smetane
  • limona
  • sladkor

Medtem ko testo počiva v hladilniku, zmešamo ricotto do te mere, da ni več grudasta. Idealno jo je dati skozi pasirko. Počasi dodamo smetano, jajca in sladkor. Dobro premešamo, da dobimo enakomerno maso.

Na koncu dodamo limonin sok, nam je zadostoval sok ene limone, in limonino lupino, tu smo bili bolj radodarni in smo naribali kar dve limoni.


Ker gre za bolj mokro maso, priporočamo, da se testo za pito peče vsaj 10 minut brez mase. Nato vlijemo limona-ricotta maso in pečemo še dodatnih 45 minut na 160 °C.



Višnjeva pita




Višnje naj bi izvirale iz Irana, kjer so še danes precej priljubljene, in gre za sorodnico češnje, kar je verjetno precej očitno. Mi jih cenimo predvsem zaradi kislosti, saj jo ohranijo tudi če jih sladkamo, seveda v mejah normale. Četudi jih v kuhinji uporabljamo pogosteje kot češnje, pa niso tako zelo pogoste na naših vrtovih.

Sestavine:

  • krhko testo za pite
  • višnje
  • sladkor
  • moka
  • cimet
  • mleko


Najprej pripravimo testo, ki ga po hlajenju položimo v formo in ponovno postavimo v hladilnik, da se hladi. V tem času lahko pripravimo vsebino pite. Višnje segrejemo v posodi na majhnem ognju dokler ne začnejo spuščati sokov.


Nato dodamo cimet in sladkor ter počakamo, da se le ta stopi. Pazimo, da se višnje ne pregrejejo, zato jih stalno mešamo. Na koncu dodamo še kakšno žlico presejane moke ali škroba in počakamo, da se masa zgosti.


Ko se vse pohladi, vlijemo višnje v forme s testom. Robove premažemo z mlekom in jih prekrijemo s preostalim testom, ki pa ga nato prav tako premažemo z mlekom.

Pečemo okvirno 30 minut na 160 °C.


Čoko-pomo pitice




Pite so lahko vseh oblik in velikosti, zato smo se pri čokoladno-pomarančni piti odločili za pito v velikosti muffinov. Čokoladno-pomarančna krema je namreč precej težka in zato zadostuje že manjša porcija. V kolikor vam pa ni dovolj čokolade, imate pa še vedno možnost vzeti dodatno pitico.


Sestavine

  • krhko testo za pite
  • temna čokolada (cca 200 g)
  • sladka smetana (cca 250 ml)
  • sladkor
  • pomarančna lupina

Najprej pripravimo testo za pite, ki ga po hlajenju položimo v pekač za muffine in pečemo na 160 °C približno 20 minut. Pustimo, da se "lupina" ohladi in jih vzamemo iz forme.

Medtem lahko že začnemo s pripravo kreme, ki je res preprosta. V posodi segrejemo sladko smetano s sladkorjem do te mere, da skoraj zavre. Nato jo vzamemo z ognja in vanjo vmešamo v naprej nasekljano temno čokolado. Mešamo toliko časa, dokler se vsa čokolada ne stopi.


Počakamo, da se krema malo pohladi in vanjo naribamo pomarančno lupino. Vse skupaj postavimo v hladilnik, da se krema strdi. Ko imamo enkrat pred seboj strjeno kremo, jo počasi doziramo v naprej spečene "pitaste lupine" in dekoriramo še z malo pomarančne lupine.


Če boste uporabili razmerje, ki je predlagano zgoraj, boste načeloma dobili zelo trdo kremo, v kolikor vam to ne ugaja, le dodajte malo več smetane.



Mačje pite na Dnevu restavracij



V nedeljo 15. februarja se je znova po celem svetu praznovalo Dan restavracij (Restaurant day), tokrat se je 1375 pop-up restavracij odprlo v 34 državah. To je že 16. uspešno izpeljani Dan restavracij, vse pa se je začelo leta 2011 v Helsinkih, kjer je bilo verjetno tudi tokrat odprtih največ pop-up kavarn, restavracij, vozil s prehrano ipd.
Tokrat smo drugič sodelovali na temu največjemu "food carnivalu". Prvič smo namreč organizirali Martinovo pito v novembru le za ožji krog prijateljev, tokrat pa smo se opogumili in pri prijaznemu kolegu, ki nam je ponudil svoj prostor za en dan, organizirali mini amatersko prodajalno s pitami.

Ustvarili smo dogodek na Facebooku, povabili ljudi, pripravili seznam pit, nakupili vse potrebne sestavine, pekli, dekorirali, pripravili trgovinico ter še in še. Nekaj pit smo že predstavili na našem blogu, ostale pa nove in recepti bodo verjetno kmalu objavljeni.


V ponudbi smo imeli:

Slane pite

Sladke pite

Četudi se nam je zdelo, da smo na dogodek dobro pripravljeni, se je potem v zadnjem trenutku vseeno izkazalo, da nam ponekod še manjka nekaj vaje - predvsem v organizaciji strežbe. :)

Dogodka se je udeležilo kar nekaj ljudi, med njimi nekaj poznanih kolegov, nekaj pa je bilo tudi novih obrazov, za katere smo hvaležni, da smo se spoznali in se jim iskreno zahvaljujemo za obisk.

Tokrat smo bili edini v Sloveniji, ki smo organizirali pop-up "restavracijo". Upamo pa, da na naslednjem Dnevu restavracij 16. maja temu ne bo več tako in se bo opogumilo več ljudi, ki bodo "odprli" restavracijo in se pridružili največji kulinarični zabavi!



Raffaello pita


Nekje smo prebrali, da bodo letos priljubljene kokosove kreme, vsaj trendi kažejo v to smer. In smo si mislili, zakaj pa ne, in ustvarili eno svežo kokosovo pito z grškim jogurtom, ki bo verjetno pravi hit poleti, ko si bomo želeli svežine. Vendar nič ne de, jo je tudi sredi februarja in zime kar hitro zmanjkalo!

Sestavine:
  • krhko testo z mandlji
  • 250 ml kokosovega mleka
  • cca 300 g grškega jogurta
  • sladkor v prahu (po želji, mi smo dali približno 50 g)
  • želatina ali agar agar
  • bela čokolada
  • malo masla

Za dekoracijo (mehke raffaello kroglice):
  • 250 ml sladke smetane
  • 160 g kokosove moke
  • 90 g sladkorja
  • mandlji

Že nekaj ur pred pripravo pite damo kokosovo mleko v hladilnik, saj se bo na hladnem ločila smetana od preostale kokosove vode, mi bomo namreč potrebovali le smetano.

Prav tako med predpriprave sodi peka mandljevega testa, saj je to ena izmed pit, kjer ne pečemo nadeva. Ko imate spečeno krhko testo z mandlji v formi za pito, predlagamo, da ga na tanko premažete s stopljeno belo čokolado. Po želji lahko v čokolado dodate malo smetane, saj bo tako tudi kasneje ostala bolj mehka, vseeno pa ne bo prepuščala kokosove kreme in tako bo testo ostalo drobljivo.


Začnemo s pripravo kokosove smetane in sicer tako, da poberemo vrhnji bolj trd del kokosovega mleka ven (t.i. smetana) in ga stepemo, že v tem postopku počasi dodajamo sladkor v prahu. Ko se zdi, da je postala kokosova smetana rahla, počasi dodamo jogurt in ga ne premešamo preveč.

Glede na to, da je sedaj masa relativno tekoča oz. malo preveč tekoča, da bi jo lahko brez problemov uporabili kot pitin nadev, predlagamo, da vmešate še malo želatine ali pa agar agarja, tako boste na koncu dobili neke vrste kokosovo strjenko, ki se bo lepo obdržala v formi pite.

Ko imate pred sabo končano kokosovo kremo ter pripravljeno formo s spečenim testom, ki ste ga po želji premazali s stopljeno čokolado, le vlijte kremo in jo zgladite. Preden jo boste okrasili in pa seveda postregli, mora počakati v hladilniku nekaj ur, da se krema primerno strdi.

Ideja za dekoracijo: Mi smo se odločili narediti ekstra raffaello pito in smo za dekoracijo izbrali mehke raffaello kroglice, ki so res preproste za izdelavo, prav tako pa lahko funkcionirajo kot samostojna sladica.

Zmešamo skupaj smetano, kokosovo moko in sladkor, tako da dobimo enakomerno maso. Le to nato pustimo nekaj ur v hladilniku. Ko se masa približno strdi, iz nje naredimo kroglice, v katere vstavimo po en mandelj. Ponovno postavimo v hladilnik. Po želji jih lahko nato pomočite v belo čokolado in povaljate v kokosovi moki, lahko pa storite le slednje.


Krhko testo z mandlji




Kakor smo obljubili, bomo začeli tudi s pisanjem dodatnih receptov za različne vrste testa, ki se ga lahko uporabi pri peki pit. Tokrat vam predstavljamo eno izmed variacij za sladke pite in sicer testo z oreščki, v konkretnem primeru spodaj z mandlji.

Sestavine:

  • 150 g gladke moke
  • 50 g zmletih mandljev
  • 100 g masla
  • 1 rumenjak
  • 50 g sladkorja v prahu
  • ščepec soli


V kolikor imate še cele neolupljene mandlje, predlagamo, da jih namočite v vrelo vodo za dobre pol ure, saj se bodo potem brez problema olupili. Ko jih imate olupljene, jih fino zmeljite - lahko na roko v terilniku, vendar je zagotovo lažje z mešalnikom.

Preden se začne mesiti testo, je priporočljivo, da se maslo nareže na manjše koščke in postavi nazaj v hladilnik, saj se tako ne bo stopilo prehitro.

Sprva zmešamo moko s sladkorjem v prahu in oreščki. V resnici lahko vzamete katerekoli oreščke želite in jih na ta način vmešate v testo, ki bo tako bolj bogatega okusa ter bolj drobljiv.

Ko smo zmešali vse suhe sestavine, dodamo maslo in ga na hitro s prsti zdrobimo. Lažje je seveda to storiti z mešalnikom. Šele nato dodamo rumenjak in vse skupaj premešamo, da se rumenjak porazdeli po celi masi. Po potrebi dodamo kakšno žlico vode, vendar ni nujno. V posodi bi sedaj morala biti neke vrste groba moka, vse skupaj stresemo na čisto večjo površino in z dlanjo pritiskamo po mešanici ob površino. S tem dosežemo, da se maslo splošči in zmeša z moko, vendar pa se ne stopi pretirano. To delamo toliko časa, dokler se ne zdi, da je maslo dobro vmešano v moko. Vse skupaj spravimo v kepo, ki jo zavijemo v prozorno folijo in pustimo vsaj pol ure počivati v hladilniku.


Ko testo vzamemo iz hladilnika, je primerno za nadaljnjo uporabo. Nam najljubša je trenutno kombinacija s kokosom.


Nedeljska pita

  Ni komentarjev    

Kot je v Sloveniji navada, vsako nedeljo iz kuhinje zadiši po goveji juhi. Tokrat smo sestavili recept, ki je variacija na to klasiko, uporabili pa smo vse sestavine, ki nam ostanejo po in med kuhanjem juhe, če se nam uspe vzdržati in prihraniti goveje meso in malo juhe seveda).

Sestavine:
  •       goveja juha
  •       goveje meso (iz juhe)
  •       korenje
  •       zelenin gomolj
  •        koleraba
  •        por
  •       čebula
  •       česen
  •        peteršilj
  •        testo za pito


Najprej si poglejmo kako spraviti okus juhe v maso, ki jo bomo uporabili v piti. Juho, ki smo si jo prihranili, pristavimo na ogenj in jo vremo toliko časa, dokler se ne zgosti. Za bolj gosto redukcijo potrebujemo juho iz kvalitetne govedine (potrebujemo malo mesa in kosti). Med tem lahko pripravimo testo in ga shranimo v hladilnik, dokler ga ne potrebujemo.

Na majhne koščke narežemo vso zelenjavo, govedino pa natrgamo, ker se je kuhala z juho pravzaprav razpade sama. V ponvi najprej na hitro popečemo čebulo, česen in por. Dodamo ostalo zelenjavo in jo pokrito podušimo nekaj minut. Zelenjave ne dušimo predolgo, saj se bo pekla še vsaj 40 minut.

Po nekaj minutah dodamo govedino in vse skupaj začinimo s soljo, poprom peteršiljem in drugimi začimbami, ki jih želimo dodati. Paziti je potrebno, da ne solimo preveč, saj bo že jušna redukcija precej slana.

Juha bi se morala med tem že precej zgostiti, zato jo lahko dodamo v našo mešanico zelenjave in govedine. Vse skupaj pustimo na ognju še največ minuto in nato pustimo, da  se malo ohladi.

Razvaljamo testo in segrejemo pečico na 180-190°C. Maso »zapremo«  v testo in pito pečemo od 40 do 45 minut, oziroma, dokler testo ne postane lepe zlatorjave barve.

V kolikor smo pri kuhanju juhe uporabili dobro govedino in kosti, imamo na krožniku pito, ki je govejo juho spremenila v glavno jed.
Dober tek!

Korenček malo drugače pita



Pri pitah je najboljša zadeva to, da lahko skombiniraš najrazličnejše sestavine, ki jih imaš doma in pustiš kreativnosti prosto pot.
Tako smo pred kratkim spekli pito s korenjem, medom, žajbljem in pomarančo. V resnici se je vse začelo s korenjem, nato pa smo postopoma v kreativnem procesu dodali še ostale sestavine, ki so okus popolno zaokrožile v nekaj, kar je težko opisati z besedami.

Sestavine:
  • krhko testo za pite
  • korenje (cca 400 g)
  • med (po okusu)
  • smetana (slabe 2 dcl)
  • jajce
  • žajbelj
  • bio pomaranče
  • Cointreau (pomarančni liker)

Predlagamo, da vzamate bio korenje, ki ga lahko le dobro zdrgnete pod vodo, po želji pa tudi olupite. Ko ga narežemo na manjše koščke, ga skupaj z nekaj lističi posušenega žajblja kuhamo v zelo malo vode. Žajbelj vzamemo po kakšnih petih minutah ven in ga nasekljamo, medtem ko korenje skuhamo do mehkega.

Mehko korenje, ki smo ga odcedili, nato skupaj z malo smetane in nasekljanim žajbljem s paličnim mešalnikom spremenimo v gladko maso. Sedaj lahko dodamo še jajce, ki bo poskrbel za strukturo pečene pite, ter med, ki bo glavno sladilo.


Na koncu dodamo nastrgano pomarančno lupino ter pokrovček cointreuja. V kolikor niste ljubitelji likerjev, lahko dodate malo soka iztisnjene pomaranče.

Ker gre za precej mokro maso je dobro testo v pekaču predhodno dati za cca 10 minut v pečico ter šele nato vliti korenčkovo maso. Vse skupaj pečemo približno 50 minut na 160 °C.


K piti se odlično prileže zeleni čaj (npr. China gun powder) in pa dobra knjiga. Četudi je v njej kar nekaj žajblja, pomaranča lepo zaokroži okus, prav tako ji gre zahvala, da nam na koncu v ustih ostane svež okus, ki nas premami po še enem koščku.






Choco O.D.

  Ni komentarjev    


Tokrat smo za vse čokoladne odvisnike (tudi sami sodimo v to kategorijo) pripravili čokoladno pito z belo in temno čokolado, ter vanilijevim prelivom.

Sestavine:
  •         testo pa pite
  •         temna čokolada
  •         cca. 1 dl sladke smetane
  •        vanilijev strok
  •         maslo
  •         sladkor
  •         vsaj 4 jajca (ločimo jih na beljake in rumenjake)
  •         mleti mandlji
  •         bela čokolada


Pripravimo testo za pito in ga shranimo v hladilniku za pol ure, ko se ohladi, ga razvaljamo, obtežimo, damo v pekač za pite in pečemo pri 200°C 5 minut, nato pa temperaturo spustimo na 190°C in pečemo še 5-10 minut.

Med tem pripravimo nadev iz temne čokolade. Na vodni kopeli stopimo temno čokolado in sladko smetano, ter mešamo dokler zmes ne postane gladka. Čokolado nato ohladimo.

Čokoladi želimo dati kremno konsistenco, zato pripravimo kremo iz masla in sladkorja. Z električnim mešalnikom stepemo maslo in sladkor. Med stepanjem opazimo, da barva masla bledi. Zmes postaja vedno bolj zračna.

Ko je krema pripravljena, dodamo rumenjake in stopljeno čokolado, ter vse skupaj vmešamo v homogeno zmes. Na koncu ročno vmešamo še mlete mandlje. 
Čokoladno kremo vlijemo v pečeno testo in vse skupaj pečemo pri 180°C okrog 10 minut. Ko vlivamo kremo v testo moramo paziti, da pustimo pod robom nekaj prostora, saj bo nadev med pečenjem malenkost narasel, poleg tega, bomo dodali še kremo iz preostalih beljakov in bele čokolade.

Zgornja plast pite je krema iz beljakov, vanilije in bele čokolade. Beljake, ki so ostali stepamo toliko časa, dokler se ne začnejo gostiti. Dodamo vanilijo in stepamo naprej. Belo čokolado stopimo na vodni kopeli, in jo zelo počasi vmešamo v beljak. Sicer se čokolade ponavadi ne dodaja beljakom, ker zelo hitro upadejo, vendar to v tem receptu ni pomembno. Pripravljeno »kremo« namažemo na pito.

Med pečenjem se je krema iz temne čokolade deloma strdila, zato dobimo dve plasti - črno in belo. Pito ponovno vrnemo v pečico, tokrat za 7-10 minut.
Pečeno pito lahko še okrasimo, sami smo jo posuli s kakavom ter belo čokolado in tako naredili popolno čokoladno bombo.







Dober tek!

Mačje pite x Restaurant Day


Tudi tokrat se bomo pridružili svetovnemu festivalu kulinarike Restaurant day, ko se v enem dnevu odpre nešteto pop up restavracij, kavarn, vozičkov s pregrizki, itd. Na ta dan lahko ljubitelji kulinarike izpolnijo svojo željo po tem, da ponudijo svoje dobrote širši množici. 

Mi smo se tokrat odločili odpreti mini amatersko trgovinico s pitami in sicer bo odprta v nedeljo 15. februarja od 14. do 19. ure, v bližini Ribjega trga v Ljubljani (točno lokacijo sporočimo nekaj dni prej). Zaželeno bo, da vzamete pite za s seboj, vendar bomo seveda tudi v stanovanju pripravili udoben kotiček, kjer boste lahko zaužili naše pite in zraven popili kakšen, posebej za to priložnost, pripravljeni napitek.

V ponudbi bomo imeli približno 6 različnih pit na kose. Sprejemamo pa tudi naročila za pite za s seboj. V kolikor bi si radi naročili pito, lahko izberete kakšno z naše spletne strani ali pa sami pošljete predlog. Naročila sprejemamo do 12. februarja preko privatnih sporočil na Facebook strani ter na blogu v okence Pišite nam!.

Okvirna cena na kos bo 2 € oz. za celo pito (premer 22 cm) 15 €.*

*Cene bomo morda malenkost spremenili, ker je veliko odvisno od stroškov izdelave.

Nekaj povezav:
http://www.restaurantday.org/
http://citymagazine.si/dogodek/dan-restavracij-svez-kulinaricni-festival/
http://macjepite.blogspot.com/2014/12/restaurant-day-martinova-pita.html


DODATEK:
Če se nameravate udeležiti dogodka, prosim potrdite prihod na FB dogodku ali pišite na blogu v okence Pišite nam!  Hvala! :)