Pita iz rabarbare in jagod



Še ena izmed sadnih klasik, ki se jih običajno pripravlja zgodaj poleti je pita iz jagod in rabarbare. Nam je na vrtu zraslo kar veliko rabarbare, nekaj smo jo seveda porabili sveže, del pa smo tudi zamrzli. Je pa to vrsta rastline, ki ponovno zraste tudi tekom poletja. Tokrat bomo uporabili še zadnje sveže peclje in jih zmešali skupaj z jagodami in dodali svežo meto.

Sestavine:

  • krhko testo za pite
  • 200 g rabarbare
  • 250 g jagod
  • 100 g sladkorja
  • polovica iztisnjene limone
  • malo sveže mete


Operemo rabarbaro in jagode ter jih narežemo na manjše koščke, ki jim v posodi dodamo malo limoninega soka, sladkor in meto. Dobro premešamo in po želji dodamo še sladkor, začimbe ipd.

Iz hladilnika vzamemo ohlajeno testo, ki ga razvaljamo in položimo v pekač. Stresemo vanj sadno mešanico, vendar pazimo, da zlijemo tudi tekočine, ki se je nabrala na dnu posode. Pito prekrijemo s preostankom testa. Pečemo na 160 °C okvirno 45 minut.

Pie pops


 Tokrat vam bomo izdali recept oz. bolje rečeno pokazali, kako lahko naredite pite na palčki oz. pie pops. Kolegica se je celo spomnila, da se jim lahko reče piesicle. V iskalniku vam zagrabi oba izraza, če boste iskali še kakšne dodatne navdihe.
Čisto preprosto rečeno, smo pie popse imeli že nekaj časa na "to do" seznamu, vendar nikakor nismo našli priložnosti, dokler nismo razmišljali o ponudbi, ki bi jo imeli za Restaurant day. 
Prvič smo jih testirali že tekom tedna, da smo lahko nato na dogodku ponudili "perfektne" pite na palčki. Malo smo tudi eksperimentirali s testom, kar boste videli po sestavinah.

Sestavine za testo:
  • 240 g moke
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 150 g hladnega masla
  • 3 žlice olja
  • jajce
  • ščepec soli

Sestavine za jabolčni nadev:
  • jabolka
  • cimet
  • med

Sestavine za višnjev nadev
  • višnje
  • med
  • pomarančna lupina

Dodatno:
  • lesene palčke

Testo se pripravi po istem principu kot klasično krhko testo za pite, le da v fazi, ko vmešamo jajc, dodamo še olje. Ko zamesimo testo, ga pustimo vsaj pol ure v hladilniku.

V prvi posodi pogrejemo na drobno narezana jabolka (velikost koščkov cca 0,5 cm) s cimetom in medom ter v drugi posodi višnje z medom in pomarančno lupino. Ne dodajamo vode, samo dobro jih pregrejemo, da se vse sestavine lepo zmešajo ter zmehčajo.

Ko se nadeva ohladita, lahko začnemo z izdelavo pit. Najbolj enostavno je, da večji del testa razvaljamo na približno 3 mm debeline in odtisnemo kroge s premerom 4 - 5 cm.

Potem si v eno vrsto postavimo nekaj krogov, na njih čez 3/4 premera položimo palčko, ki jo prilepimo s kančkom ostanka testa. Obložimo testo z nadevom, premažemo robove z malo vode, položimo gor drugi krog in dobro stisnemo.
To delamo dokler nam ne zmanjka testa ali nadeva. Po želji lahko še izrezljate na pokrovih različne vzorčke, v vsakem primeru pa jih morate vsaj malo preluknjati, če ne želite, da počijo.

Pečemo jih na 160°C približno 30 minut.


Bučna pita s pokrovom iz slanine

  Ni komentarjev    
Današnja pita je zelo preprosta in odlična, ko imamo prazen hladilnik. V resnici smo poenostavili recept za quiche ter ga interpretirali malo drugače. Pite smo pokrili s pokrovom iz slanine, ki ga lahko tudi izpustite ali pa slanino popečete in jo dodate v maso (v tem primeru priporčamo da pito pečete nekaj minut manj).
Sestavine:
  • krhko testo z bučnimi semeni 
  • bučke
  • sladka smetana
  • jajca
  • čili
  • bazilika, rožmarin, poper
  • sir Camembert
  • slanina
Pripravimo krhko testo z bučnimi semeni, sledimo klasičnemu receptu in dodamo narezana bučna semena, ga damo v modele za pite in pečemo na 180°C, 15 minut.

Bučke narežemo na pol centimetra debele rezine, jih posolimo in pustimo na cedilu, da izpustijo nekaj vode. V vroči ponvi jih popečemo na malo olivnega olja.


Popečene bučke zmeljemo s paličnim mešalnikom, jim dodamo sladko smetano, jajce in začimbe. Masa ne sme biti preveč tekoča.

Bučkino mešanico nato damo na pečeno testo in dodamo nekaj koščkov Camemberta. Postavimo jih v pečico na 180°C za 5 minut.

Medtem pripravimo pokrov iz slanine. Slanino prepletemo približno na velikost pekača v katerem pečemo pito.

Po 5 minutah pečenja pokrov namestino na pito in vse skupaj pečemo dokler slanina ne postane hrustljava. Dele slanine, ki gledajo čez pokrov, preprosto odreženo s škarjami.


Dober tek!

Sendvič s polpeti iz melancana in čičerike

  Ni komentarjev    
Tokratni sendvič ima malo več sestavin kot ponavadi, vendar je priprava zelo preprosta in hitra.


Sestavine:

za polpetke:
  • čičerika
  • melancan
  • naribano korenje
  • jajce
  • ovseni kosmiči
  • bazilika
  • kurkuma, koriandrova semena, poper, čili

za gorčični namaz:
  • gorčična semena
  • gorčica
  • sezamovo olje
  • sok pol limete
  • med

priloga:
  • jabolko
  • paradižnik
  • polnozrnata štručka
  • sir Brie
Melancan narežemo na približno 1,5 cm debele rezine in ga v ponvi, na majhnem ognju, pokritega podušimo dokler se ne zmehča.

V posodi nato s paličnim mešalnikom zmeljemo čičeriko in dušeni melancan. Dodamo jajce, naribano korenje in začimbe. V zmes nato dodajamo ovsene kosmiče, dokler ne postane dovolj gosta, da lahko oblikujemo polpetke. Polpetke nato popečemo v ponvi, da dobijo lepo zlatorjavo barvo.


Medtem pripravimo gorčični namaz. Vse sestavine za namaz dobro premešamo in po potrebi začinimo. Za 2 osebi uporabimo žličko gorčičnih semen, 2 žlički gorčice, pol žličke sezamovega olja, žličko limetinega soka in pol žličke medu.


Sendvič le še sestavimo. Za prilogo smo uporabili paradižnik, sir Brie in tanke rezine jabolka.

Dober tek! 

Pita na rimski način


Doma imamo eno prav fino kuharico, ki se ukvarja z recepti skozi obdobja. Začne se z zgodnjo kameno dobo in obdela različna obdobja do visokega srednjega veka. V njej se najde mnogo zanimiv receptov, kombinacij in sestavin. Med drugim je tudi recept za svinjski golaž z marelicami - ta jed naj bi bila značilna za obdobje rimskega cesarstva. Iz tega časa so tudi prvi kakovostni zapisi o načinih priprave jedi oz. kot bi jim danes rekli recepti.
Mi smo vzeli recept za omenjeni golaž in ga servirali v obliki pite.

Sestavine:
  • pirino krhko testo za pite
  • 500 g svinjine
  • 180 g marelic
  • 1 čebula
  • poper
  • koriander
  • kumina
  • sol
  • oljčno olje
  • liquamen oz. ribja omaka (lahko vzamete tajsko)
  • vinski kis
  • belo vino
  • passum*
  • med

Začnemo s pripravo mesa in sicer narežemo svinjino na manjše koščke. Te nato na hitro popečemo na vročem oljčnem olju in zalijemo s kozarcem vina, žlico ribje omake in passumom.

Dodamo fino nasekljano čebulo in začimbe. Vse skupaj kuhamo pri odkriti posodi slabe dve uri. Po tem času dodamo na četrtine razrezane marelice. V kolikor uporabljate suhe marelice, jih raje dodajte že na začetku. Vse skupaj kuhamo še 15 minut in po potrebi dodamo še med in sol.


Ko se masa ohladi, jo prestavimo že v naprej s testom obdan pekač in pito zapremo. Pečemo na 160°C okvirno 45 minut.

Dober tek!

*Passum je vino iz rozin, ki ga lahko pripravimo tudi doma, vendar mora stati nekaj dni. Pripravimo ga iz dveh delov rdečega vina in enega dela rozin. To pustimo stati vsaj tri dni. V kolikor nimate časa, lahko to sestavino tudi izpustite.

Domača granola

  Ni komentarjev    
Zajtrk naj bi bil najpomembnejši obrok dnev in ker se nam zjutraj vsem mudi, pogosto pojemo nekaj na hitro ali ga izpustimo. Namesto kupljenih kosmičev, muslijev in druge »jutranje hrane« smo se odločili narediti domačo granolo. Je odličen nadomestek za kupljene različice, poleg tega pa si granolo lahko sestavimo po lastnem okusu in dodamo sestavine, ki so nam všeč. Odlično se poda k mleku, jogurtu ali pa celo na piti (kot lahko vidite tukaj).

Sestavine:
  • ovseni kosmiči
  • trsni sladkor
  • cimet
  • mešanica semen (bučna, lanena, sončnična ...) ali katerikoli oreščki
  • med
  • agavin sirup
  • 2 beljaka

Začnemo s pripravo sladkornega sirupa s cimetom. V posodi zmešamo trsni sladkor in vodo v razmerju 1:1, dodamo palčko cimeta in malo cimeta v prahu. Mešanico kuhamo toliko časa, da se ves sladkor raztopi in sirup zgosti.

Jajčne beljake rahlo stepemo. V večjo posodo stresemo ovsene kosmiče in dodamo vse sestavine, vključno s cimetovim sirupom in stepenimi beljaki. Zmes mora postati lepljiva.


Mešanico razporedimo v pekač, jo rahlo potlačimo in pečemo na 150°C, dokler ni lepe zlatorjave barve, oziroma vsaj 50 minut. Če med pečenjem granolo nekajkrat premešamo dobimo bolj razdrobljeno obliko, če pa jo pustimo in ne mešamo, dobimo večje grudice granole. Po peki jo le še razdrobimo na željeno velikost in pustimo, da se ohladi.  Če želite dodati suho sadje ali čokolado jo dodajte po peki.
Dober tek!