Restaurant Day 16. 8.

  Ni komentarjev    



Naslednji mesec, natančneje 16. 8. bo znova potekal Restaurant Day​!

Tokrat smo se odločili, da k sodelovanju povabimo še več ljudi in skupaj v Ljubljani priredimo pravi gurmanski karneval na odprtem. 

V kolikor vas zanima sodelovanje ali se vam je pojavilo kakšno vprašanje, nas kontaktirajte preko zasebnega sporočila na Facebooku ali nam pišite na ljubljanski.lonec@gmail.com

Več informacij dobite na tej povezavi: Spletna stran Dneva restavracij

Dogajanju lahko sledite tudi na: Facebook skupina

//ENGLISH//

On August 16th another Restaurant Day will occur! 

This time we decided to invite all culinary enthusiasts who wish to participate with us, to prepare an actual open food carnival Ljubljana.  

If you wish to participate or have any questions regarding this event contact Ljubljanski lonec​ via message or send an email to: ljubljanski.lonec@gmail.com!

More information can be found here:  Restaurant Day web page

Follow us on: Facebook group

Mačje pite na odprtju razstave Eurovision Lab

Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Pa se je zgodilo! Prvo večje "naročilo" in sodelovanje z Muzejem za novejšo zgodovino Slovenije. Kako smo bili veseli, ko sta nas Janja in Urška povabili k projektu, to je bilo res pravo presenečenje! Vendar je to za nas tudi prvič pomenilo zares veliko dela, logistike, organiziranja itd.

No, da ne bo tako in media res. Že pozno spomladi sta nas kontaktirali Janja in Urška, češ da pripravljata eno super razstavo Eurovision Lab v okviru EMEE projekta, v projekt in tudi razstavo pa so vpleteni različni mladi s praktično cele Evrope. Povedali sta, da bo vse malo retro in nostalgično,  "Z mladimi bomo ustvarili dnevno sobo, kot je bila v Jugoslaviji v 60. letih," sta na kratko povzeli razstavo :) Zato sta nas tudi kontaktirali, da bi ekipa Mačjih pit poskrbela za catering ob odprtju, saj smo mlad kolektiv in pite se odlično podajo k osnovni ideji. Na ta način pa so nam tudi želele pomagati pri vzpostavitvi Ljubljanskega lonca.


Tako se je vse začelo! Nič nismo želeli pustiti naključju - vse izbrane recepte smo neštetokrat testirali, odmerjali količine in iskali izboljšave v detajlih. Na koncu smo se potem odločili za šest okusov: variacija Quicha, mediteranska pita z bučkami in jajčevci, jabolčna pita z marelicami in meto, jabolčna pita z breskvami in pomarančo, cheesecake iz kozjega mleka in borovnicami in ker vseeno nismo mogli mimo klasike, smo ponudili še jabolčno pito, vendar z okusom žajblja.

Iskreno povedano je bil največji izziv dobiti kuhinjo, ki smo jo lahko zavzeli za 14 (!) ur ter pripravili vse pite po standardih, ki se pritičejo, ko ravnamo s hrano. V zadnjem tednu nam je potem vseeno uspelo dobiti primeren prostor v Ljubljani, alternativa je bila namreč kuhinja v RIC Slovenska Bistrica. Tu lahko dodamo, da so bili pri RICu zares prijazni in res priporočamo sodelovanje z njimi, če se komu izmed vas ne zdi predaleč. Res smo bili veseli najdbe kuhinje v Ljubljani, vendar smo ob enem pomislili tudi na dejstvo, da bi zadeve verjetno stekle lažje, če bi Ljubljanski lonec že deloval.

Peka pit je bila kar izziv, vendar nam je vse uspelo brez večjih težav in precej po pričakovanjih. Res je, da nismo vsi člani ekipe vajeni tako napornega dela v kuhinji, ki se je končalo šele po 14 urah.

V muzeju pa so vse zadeve stekle brez problemov. Oblekli smo se v naše nove "uniforme", pripravili promocijski material in se lotili rezanja in postrežbe pit. Obiskovalcev je bilo ogromno (oz. tako se je zdelo, ko si stal za pultom in pred seboj videl le morje ljudi), veliko se jih je vrnilo po nov kos, saj so želeli poskusiti še ostale okuse. Obrazi so se zdeli zadovoljni in nam je kar hitro zmanjkalo vseh naročenih pit, četudi smo na začetku menili, da smo jih morda pripravili preveč.

Vse skupaj je bila super izkušnja in bi se radi še enkrat zahvalili Janji in Urški za povabilo in priložnost, ki sta nam jo dali. :)

p.s. Razstave je res vredna ogleda in odlično organizirana (predvsem tista dnevna soba, te kar "vrže" nazaj v preteklost!) :)
p. s. s. V okviru razstave je nastal tudi prav poseben časopis, kjer je objavljen tudi naš recept za jabolčno pito ;)

Pita s figami in rožmarinom



Spet je prišel čas za fige in ideja za to pito je prišla na dopustu v Istri, ko te na poti do plaže spremljajo figovci in grmovja rožmarina. Gre za precej preprosto različico, ki se jo lahko pripravi zelo hitro.

Sestavine:
  • 0,5 kg fig
  • 150 g sirnega namaza
  • 1 dcl sladke smetane
  • Cca 5 žlic medu
  • Rožmarin
  • Limonina lupina
  • Krhko testo za pite

Sprva pripravimo testo, ki ga položimo v pekač in slepo pečemo na 160 °C okvirno pol ure. V tem času se lotimo kreme. V posodi zmešamo sirni namaz skupaj z malo smetane, po okusu dodamo limonino lupino ter cca tri žlice medu. Zmešano kremo postavimo nazaj v hladilnik.
Sedaj se lotimo fig, ki jih preprosto narežemo na četrtine. Rožmarin pa potrgamo z vejice.


Ko je testo spečeno, ga namažemo s kremo in nanjo položimo fige. Prelijemo še s kakšno žlico medu ter posujemo z rožmarinom. Vse skupaj pečemo še približno 15 minut na 160 °C. Postrežemo, ko se ohladi.

Pita iz bučk in dimljene slanine

Pri nas imamo trenutno poplavo buč, saj so na domačem vrtu seveda dozorele vse hkrati, vendar je pravi izziv vriniti bučke v vsako jed, ki jo pripravljamo. Zato vam predstavljamo še en recept za pito iz bučk, tokrat brez smetane in precej hitro pripravo.

Sestavine:
  • cca 800 g bučk
  • 100 g dimljene slanine
  • 1 čebula
  • Česen
  • Sol, poper
  • Jajce
  • Cca 3 žlice moke
  • Krhko testo za pite


Sprva očistimo bučke in jim odstranimo semena na sredini. V posebni posodi naribamo bučke, jih posolimo in pustimo, da se odcedijo. Za ta namen predlagamo, da jih prestavite v cedilo. Čebulo narežemo na krhlje in jo popražimo v ponvi na malo masla, ob koncu na hitro dodamo še na majhne koščke narezano slanino. Odstavimo z ognja in počakamo, da se malo ohladi.

V tem času lahko v pečico damo pekač s testom in ga okvirno 15 minut slepo pečemo.
V posodi zmešamo nadev iz naribanih bučk, čebule, slanine in nasekljanega česna, začinimo s poprom in soljo ter dobro premešamo. V kolikor so bučke zopet spustile vodo, kar po vsej verjetnosti bodo, dodamo še do 3 žlice moke.



Nadev prestavimo v pekač s testom in pečemo okvirno 30 minut na 160 °C. Nato vzamemo pito iz pečice in čez njo prelijemo eno premešano jajce. Pečemo še približno 20 minut.

Češnjeva pita s kokosovim sladoledom



Četudi se že bližamo koncu sezone češenj, smo želeli predstaviti še en preprost recept za češnjevo pito, ki z domačim kokosovim sladoledom zadosti še tako zahtevnim okusom. Spodnji recept za sladoled je tudi tako imenovana sladoledna osnova iz dveh sestavin za katero ne potrebujete avtomata za delanje sladoleda, vendar je sladoled prav tako zelo kremast.

Sestavine:
  • Cca 0,5 kg izkoščičenih češenj/višnje
  • Žlica medu
  • Sveža meta
  • Krhko testo za pite

Kokosov sladoled:
  • 200 g kondenziranega mleka
  • 250 ml sladke smetane
  • 250 ml kokosovega mleka


Najprej pripravimo sladoled, saj se mora ta še strditi v zamrzovalniku. Kokosovo mleko za kakšno uro postavimo v hladilnik oz. toliko časa, dokler se ne loči »smetana« od vode. V posebni posodi z mešalnikom zmešamo smetano, da se strdi. Počasi dodamo kondenzirano mleko in dobro premešamo. Na koncu pa dodamo še kokosovo smetano, ki jo dobro vmešamo. Vse skupaj v zaprti posodi postavimo v zamrzovalnik za nekaj ur.


Za pito moramo najprej izkoščičiti vse češnje, ki jih nato v posodi zmešamo skupaj z žlico medu in malo sveže nasekljane mete. Vse skupaj nato prestavimo v pekač, kjer je že položeno testo. Pečemo na 160 °C približno 45 minut.

Ko se pita ohladi, jo postrežemo skupaj s sladoledom. Dober tek!


Presna torta z marelicami in avokadom

  Ni komentarjev    
Ponovno smo pripravili presno torto, vendar tokrat malo drugače. V testu smo uporabili suhe marelice in vse skupaj zalili z maso iz avokada in banane.
Sestavine:
  • suhe marelice
  • suhi datlji
  • mandlji
  • kokosovo maslo
  • agavin sirup
  • ingver v prahu
  • avokado
  • kakav
  • banana
V multipraktiku najprej pripravimo testo. Zmešamo marelice, datlje, mandlje, kokosovo maslo in agavin sirup - ker so marelice zelo sladke, dodamo agavinega sirupa le jedilno žlico ali dve. Začinimo z ingverjem v prahu in meljemo toliko časa, dokler se zmes ne začne sprijemati.
V izbrani model damo maso za testo in jo pritisnemo na dno.
Za kremo v mešalniku zmešamo avokado, nekaj datljev, banano, kakav v prahu in agavin sirup.
Meljemo toliko časa dokler ne dobimo homogene zmesi. Kremo nato zlijemo na testo in vse skupaj postavimo v hladilnik za vsaj 2 uri.

Dober tek!