Nutella Mousse pita



Ne poznam osebe, ki ne bi imela rada Nutelle in ko sem začela s kulinariko že pred leti, se spomnim odkritja Nutella-banana torte! Bila sem popolnoma navdušena! In tista čokoladno-lešnikova krema mi je ostala v spominu. Pred kratkim smo tako to podobno kremo uporabili pri Nutella Mousse piti.

Sestavine:
  • krhko testo za pite
  • 250 g Nutelle
  • 200 g sirnega namaza
  • 200 g smetane

Za dekoracijo:
  • karamelizirani lešniki in arašidi
  • Nutella


Sprva pripravite testo za pito, ki ga tudi slepo spečete, saj se kremo le nanese na že spečeno in ohlajeno testo ter nato pusti počivati v hladilniku.


Za kremo pa sprva zmešate Nutello in sirni namaz, da dobiti enakomerno maso. Nato počasi vmešate še stepeno smetano ter vse skupaj nanesete na spečeno testo.

Po želji lahko dekorirate z lešniki in arašidi ali preostankom Nutelle. Postavite za nekaj ur v hladilnik, da se masa strdi in postrežete.

Dober tek!

Mačji nasveti:

  • Namesto Nutelle lahko uporabite tudi domač lešnikov namaz ali kakršno koli drugo variacijo tega sladkega namaza.
  • Sirni namaz lahko zamenjate tudi z mascarpone sirom.


Restaurant day - kulinarični karneval v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje

  Ni komentarjev    

V nedeljo 16. 8. 2015 smo se Mačje pite že četrtič udeležile svetovnega kulinaričnega dogodka Restaurant day. Tokrat smo želeli ljudem ponuditi bolj pestro in raznoliko kulinarično izkušnjo, zato smo k sodelovanju povabili tudi nekaj drugih ljubiteljev dobre hrane.



Na mizi Mačjih pit ste lahko poskusili Cheesecake s kozjim mlekom, Mascarpone-jagodno pito, Galette s paradižniki in humusom, Pito iz bučk in dimljene slanine ter Rabarbarino pito z jabolki.




Pri mizi Ljubljanskega lonca sta vas Tom in Sebastian postregla s Curryjem iz čičerike in blitve, naš prijatelj Jan pa je obiskovalce hladil z gazpachom ter grel z bučkino juho.


Löic je iz domovine s seboj prinesel prav poseben sir, ki ga zaznamuje res močan vonj. Zato je lahko obiskovalcem ponudil Stinky pie, ki je bila v kombinaciji s solato z gorčičnim prelivom in orehi, pravo kulinarično potovanje po severni Franciji.



Beno in Martin iz Zavoda BOB sta se izkazala za prava žar mojstra, saj sta se odlično odrezala pri tako velikem številu naročil. Pri njiju so se obiskovalci lahko nasitili s piščančjimi tortiljami in orehovimi piškotki.



Tanja iz Ognjenih dobrot nas je očarala z veliko nasveti, ki bodo olajšali našo peko. Prav tako pa smo se pri njej lahko segreli z zelenjavno juho in sladkali z jabolčnim zavitkom ter čokopiškoti iz pirine moke.


Vreme je bilo čudovito vse dokler nam ni začelo zmanjkovati dobrot! Malo pred zaključkom sta se Restaurant Day-a udeležila tudi dvojec OSM films, ki sta, kljub slabšemu vremenu, čudovito zabeležila zadnje trenutke nepozabnega dneva!



Upamo, da se prihodnjič vidimo še v večjem številu. Ne pozabite, naslednji Restaurant day bo potekal že novembra in do takrat vam vsi udeleženci voščimo dober tek!

Cheesecake s kozjim mlekom

  Ni komentarjev    
Sestavine:
  • krhko testo za pite
  • 0,5l kozjega mleka
  • skute
  • kisle smetane
  • kremnega sira
  • kozjega jogurta
  • jajc
  • strok vanilije
  • sladkor
  • borovnice
  • 2 lista želatine

Pripravimo testo za pite. Ohlajenega razvaljamo in položimo v model za pite. Naluknjamo ga z vilico in obteženega pečemo 15-20 minut na 160°C.

Kozje mleko sladkamo in dodamo strok vanilije. Kuhamo ga na majhnjem ognju, dokler se ne zgosti.

Medtem kozji jogurt zavremo in kuhamo še nekaj minut. Vzamemo krpo ali gazo in ga precedimo. Na krpi ga pustimo, dokler ne ostane samo suha masa.

Skuto spasiramo in dodamo kislo smetano, kremni sir, jajca, suho maso kozjega jogurta in reducirano kozje mleko. Po potrebi dodamo še sladkor.


Maso vlijemo v testo in pečemo še okrog 50 minut na 160°C. Ko zgornja plast začne rjaveti je pita pripravljena.


Borovnice pokuhamo v kozici, jih s paličnim mešalnikom spasiramo in dodamo želatino. Pripravljeno omako premažemo na pečeno pito.


Dober tek!

Mačji nasveti:
  • Pri redukciji kozjega mleka moramo biti zelo previdni, da se ne zažge. Redukcija pol litra mleka do primerne gostote traja okrog ure in pol. Gostota mleka mora biti podobna gostoti medu, volumen pa se pri tem zmanjža na okrog 1dl.
  • Pri količini sladkorja, ki ga dodamo v kozji jogurt moramo upoštevati, da se bo volumen mleka zelo zmanjšal. Paziti moramo, da mleka torej ne sladkamo preveč.
  • Ko skuhan jogurt precedimo, dobimo nekakšno kozjo »skuto«, ki ima zelo intenziven okus, zato lahko pito z dodatkom več jogurta naredimo bolj aromatično.
  • Del reduciranega mleka lahko prihranimo in namažemo na pečeno pito, preden dodamo borovnice.
  • Če nimamo pripomočka za pasiranje skute, lahko to naredimo tako, da jo »potiskamo« čez cedilo. Pomagamo si lahko s plastično lopatko.
  • Borovničeve omake ni potrebno pripraviti z želatino. Če borovnice kuhamo dalj časa, bo omaka postala dovolj gosta, da jo lahko namažemo na pito.


Restaurant Day - Culinary carnival



Naslednji Restaurant Day je že pred nami!

Potekal bo 16. 8. in vi, vaši prijatelji, znanci, sorodniki ter hišni ljubljenčki ste lepo vabljeni na naš pravi kulinarični karneval!

Tokrat smo zbrali večje število ljubiteljev dobrih jedi, katerih dobrote boste lahko poskusili na naših “stojnicah”.

Lepo vabljeni, da se pridružite na naši ediciji Restaurant daya, ki bo potekal v nedeljo 16. avgusta od 10. do 18. ure v parku Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (Pot na Fužine 2, Ljubljana).

Dogajanju pa lahko sledite tudi na:
https://www.facebook.com/events/421237904727824/
https://www.facebook.com/groups/1754130298146851/

Pita z robidami in lešniki



Poletje je super, saj lahko ob sprehodu najdeš mnogo enih dobrot, ki se jih lahko uporabi v kuhinji. Tako smo na enem izmed sprehodov zašli v "deželo robid", polno jih je bilo in precej nepričakovano. Na srečo smo s seboj imeli eno vrečko in jih nekaj nabrali za domov, kjer smo iz njih pričarali spodnjo kombinacijo.

Sestavine:

  • krhko testo za pite
  • cca 0.5 kg robid
  • cca 100 g lešnikov (bolj že zmleti)
  • 30 - 50 g sladkorja
  • sok ene pomaranče
  • žlica moke


Medtem ko testo počiva v hladilniku, zmešamo robide s sokom ene pomaranče in vse skupaj postavimo na ogenj, da zavre. Dodamo sladkor po želji in pustimo, da malo povre. Odstavimo z ognja in dodamo žlico moke, da se malo zgosti.


Vzamemo lešnike in jih po potrebi zmeljemo. Zmlete lešnike nato z žlico sladkorja na hitro popražimo v ponvi in počakamo, da se mešanico ohladi.


Položimo testo v pekač in ga napolnimo z robidami. Po vrhu pa posujemo zmlete lešnike, ki jih z roko potlačimo v neke vrste pokrov. Pazite, da ste dobro zaprli vse luknje, saj vam bo v nasprotnem primeru ušlo sadje skozi odprtine.

Pečemo na 160 °C približno 40 minut.
 

Galette s paradižniki in koruzo


Galette je francoski izraz za različne oblike sploščenih skorjastih tort in kolačev. V to sodijo tudi pite, ki se jih speče brez pekača oz. forme. Kar je v resnici super, predvsem če doma morebiti nimate pekača. Preprosto zamesite testo za pito, ga razvaljate po površini, na sredini zapolnite z maso in zavihate čez robove. Ta variacije je tudi nekaj za vse tiste, ki imajo radi krhko testo, saj ga je na robovih res precej več, kot pri običajni piti.

Spodaj smo vam pripravili recept za en preprost, vendar zanimiv slani galette, ki ga priporočamo predvsem za večere, ko imate koga na obiskih oz. greste sami v goste.


Sestavine:

  • krhko testo za pite
  • paradižniki različnih vrst
  • paprika
  • česen
  • 1 - 2 čebuli
  • 140 g sladke koruze
  • 100 g sirnega namaza
  • začimbe (rožmarin, bazilika, poper, sol)


Česen na drobno sesekljamo ter zelo na hitro popražimo v ponvi. Z ognja ga vzamemo še preden postane rjav in ga s preostalim oljem, ki je ostal v ponvi, zmešamo s sirnim namazom.


Čebulo prav tako nasekljamo na manjše koščke, po želji jo lahko pustite tudi v krhljih, in jo popražimo v ponvi. Dodamo žlico balzamičnega kisa in vse skupaj karameliziramo. Nato v ponev dodamo še koruzo, dobro premešamo ter začinimo s soljo in poprom. Pustimo na strani, da se mešanica ohladi.

Predlagamo, da že kar na peki papirju razvaljate testo. Poskusite da razvaljati bolj na okroglo, vendar ni problema, če so robovi malo krivi. Priporočamo, da robove razvaljate malenkost tanjše.


Vzamemo sirni namaz in premažemo sredino testa, cca 3 centimetre ob robu pustimo nepremazanih. Posujemo z mešanico koruze in čebule, vendar pustimo četrtino za na vrh. Posujemo z rožmarinom.

Sedaj pa zložimo gor na kolobarje razrezan paradižnik in narezano papriko. Na koncu še posujemo s preostalo koruzo in "zapremo" pito. Robove testa premažemo z jajcem in pečemo na 160 °C približno 45 minut.