Vanilijeva pita z ribezom



Počasi prehajamo v čas kremastih in jajčnih pit. Vanilijeva krema je ena izmed bolj preprostih krem, kjer se lahko osnovnemu receptu primeša tudi različno sadje ali druge arome.
Vanilijeva pita z ribezom in kakavovim krhkim testom tako se tako še z zadnjimi izdihljaji spominja poletja, ki ga je praktično že konec (če sodimo po koledarju seveda).
Narava je bila letos res rodovitna in upamo, da ste kakšne sadove prihranili tudi za zimo - ste jih bodisi zamrznili, spremenili v marmelado ipd.

Sestavine:

  • kakavovo krhko testo za pite
  • 350 ml mleka
  • 150 ml sladke smetane
  • 3 rumenjaki
  • 100 g sladkorja
  • 1 vanilijev strok
  • 60 g škroba
  • ribez


Najprej pripravimo testo za pito, ki ga tudi spečemo v manjših formah.

Ko so forme pripravljene, začnemo s pripravo kreme. Skupaj zmešamo rumenjake in 100 ml mleka ter dodamo presejan škrob, da dobimo enakomerno gostejšo maso.


V drugi posodi grejemo mleko, smetano, sladkor in sicer toliko časa, dokler se sladkor ne stopi. Pazimo, da mešanica ne zavre. Počasi začnemo dodajati preostalo mešanico in kuhamo toliko časa, dokler se krema ne zgosti. Ob tem vztrajno mešamo. Na koncu dodamo še vanilijo.

Ko se masa malo ohladi, z njo napolnimo v naprej spečene forme za pito. Pustimo, kakšno uro v hladilniku ter potresemo oz. prelijemo z ribezom.


Mačji nasveti:

  • V kolikor nimate na voljo škroba, lahko uporabite tudi navadno belo moko, vendar boste v tem primeru potrebovali kakšno žlico več, da dosežete isti učinek.
  • Bodite pazljivi pri segrevanju, nikakor ne vlijte jajčne mešanice v posodo, kjer je zavrela smetana. Raje počakajte, da se malo pohladi in šele nato vmešajte jajčno mešanico.
  • Z zgornjim receptom boste napolnili približno 6-7 manjših pit premera 12 cm.

Jabolčna pita z breskvami ali marelicami

  Ni komentarjev    

Sestavine:
  • krhko testo za pite 
  • jabolka
  • cimet
  • muškatni orešček
  • kardamom
  • sladkor
  • z breskvami:
    • zrele breskve
    • pomaranča
    • strok vanilije
  • z marelicami:
    • marelice
    • meta

Pripravimo krhko testo za pite in ga pustimo počivati v hladilniku vsaj pol ure. Ohlajeno testo razvaljamo, damo v model za pito, in z vilico na dno naredimo nekaj luknjic. Obtežimo ga s surovim fižolom in pečemo 15-20 minut na 160°C.

Jabolka olupimo in jih narežemo na manjše kocke. V loncu jih na srednjem ognju dušimo skupaj s sladkorjem, cimetom, kardamomom in muškatnim oreščkom. Po potrebi dodamo malo vode (le toliko, da se jabolka ne zažgejo). Kuhamo jih toliko časa, da del jabolk popolnoma razpade. Maso nato ohladimo.
Medtem pripravimo drugi del pite.

Za breskovo pito:

Breskvam zarežemo lupino, jih polijemo z vročo vodo in jih olupimo. Narežemo jih na kocke in mariniramo v sladkorju ter sveže iztisnjenem pomarančnem soku. Dodamo še strok vanilije. Breskve mariniramo vsaj 1 uro.

Za marelično pito:

Marelice narežemo na krhlje in jih posujemo s sladkorjem in metinimi listi. Mariniramo jih vsaj 1 uro.

V pečeno testo damo plast jabolk in nato poljubno sadno marinado.  Po vrhu posipamo z nekaj ščepci sladkorja in pečemo vsaj 35 minut na 160°C.

Dober tek!

Mačji nasveti:
  •  Jabolka kuhamo tako dolgo, da skoraj naredimo jabolčno čežano. Kuhanje ustavimo tik preden vsa jabolka popolnoma razpadejo.
  • Pomembno je, da so breskve zrele, sicer moramo čas mariniranja podaljšati. Mariniramo jih toliko časa, da se zmehčajo. V primeru, da so breskve zelo trde, bodo obdržale nekaj  trdnosti tudi po pečenju.
  • Marelice mariniramo v večji količini mete, saj bo aroma pri peki zbledela.

Ribičeva pita



Ko si na morju, se je najlepše zjutraj s kolesom zapeljati do lokalne ribarnice ter kupiti sveže ribe in druge dobrote iz morja. Ribe so res sveže in vsaka jed iz njih je tako še bolj okusna. Ribiška pita je nekakšen morski oz. ribji "remake" pastirjeve pite (Shepherd's pie), ki je ena izmed klasik z britanskega otočja. Ker smo bili ravno pri volji, smo pito še malo hudomušno okrasili, da zgleda, kot da ribice skačejo iz morja.

Sestavine:

  • dve ribi oz. riba na osebo (mi smo vzeli orado)
  • paradižniki
  • korenje
  • mlada čebula
  • česen
  • krompir
  • krhko testo za pite
  • začimbe


Najprej pripravimo testo, ki ga pustimo počivati v hladilniku in skuhamo krompir, ki ga bomo potrebovali za pokrov v obliki pireja.


V posebni ponvi popražimo mlado čebulo, korenje, česen in preostale začimbe ter vse skupaj zalijemo s paradižniki, ki smo jih predhodno olupili in očistili semen. Kuhamo dokler ne povre vsa voda in nastane gostejša omaka.

Očistimo ribe in jih filetiramo, tako da odstranimo vse koščice. Ribo nasolimo in jo počasi začnemo zlagati v pekač, kjer je že položeno krhko testo. Ko prekrijemo celotno dno z ribo, lahko čez prelijemo omako, ki se je verjetno v tem času že malo ohladila.

Pito prekrijemo s pirejem in jo po želji okrasimo z manjšimi ribicami, ki "skačejo" iz morja pireja.

Pečemo okvirno 45 minut na 160 °C.



Jabolčna pita z žajbljem

  Ni komentarjev    


Sestavine:
  • krhko testo za pite 
  • jabolka
  • posušeni žajbljevi listi (dober žajbljev čaj)
  • posušeni cvetovi kamilice (dober kamilični čaj)
  • med
  • limona
  • muškatni orešček

Najprej pripravimo krhko testo za pite. Ko je testo počivalo v hladilniku vsaj pol ure, ga razvaljamo, položimo v model za pite in vrnemo v hladilnik.

Medtem ko se testo hladi pripravimo močen čaj. Čez žajbelj in kamilice prelijemo vrelo vodo in pustimo stati vsaj 10 minut. Čaj nato precedimo.

Olupimo jabolka, jih narežemo na manjše kocke in na srednjem ognju kuhamo toliko časa, da spustijo malo vode. Dodamo jim še sladkor in muškatni orešček.

Jabolka, ki so se že malo zmehčala, prelijemo z žajbljevim čajem in kuhamo, dokler večina vode ne izhlapi. Dodamo žlico medu in še malo pokuhamo. Masa ne sme biti preveč mokra.
Ohlajena jabolka damo v testo in jih po želji okrasimo z dodatnimi trakci iz testa.

Pito pečemo 45-50 minut na 160°C.

Dober tek!

Mačji nasveti:
  • Ker se testo ne bo peklo vnaprej, je pomembno, da so jabolka in testo hladni.
  • Količina sladkorja je odvisna od vrste jabolk, ki jih bomo uporabili.
  • Pito pečemo na dnu pečice. Tako se testo ne bo kuhalo, ampak bo postalo drobljivo.
  • Pomembno je, da so jabolka dovolj suha preden jih damo na testo, sicer se bo testo na dnu pekača kuhalo.