Limetina pita v kozarčkih


V resnici smo želeli narediti key lime pito v kozarčku, vendar se pri nas te vrste limet na žalost na da dobiti oz. jih še nismo zasledili. Tako smo vzeli kar navadno bio limeto in pripravili osvežilno kremno pito v kozarčku, za katero ni potrebna pečica in je prava izbira za zabave!

Sestavine:
  • 200 g sirnega namaza
  • 150 g grškega jogurta
  • 150 g kondenziranega mleka
  • 50 g maslenih piškotov
  • 50 g krekerjev
  • 50 g masla
  • 2 - 3 limete


Osebno smo pristaši doma narejenega kondenziranega mleka, zato bomo recept začeli s tem. V kozici zmešamo pol litra mleka in cca 200 g sladkorja ter pustimo, da se kuha, dokler ne postane res gosto in lepljivo.
V drugi posodi zmešamo sirni namaz in jogurt, počasi dodajamo kondenzirano mleko. Ob koncu dodamo še limetino lupino in sok - količina po želji. Ko je zmes dobro premešana, jo postavimo v hladilnik.

V tem času zdrobimo piškote in krekerje, dodamo stopljeno maslo in dobro premešamo.

Sedaj se začne zabavni del, saj moramo previdno dozirati piškotno mešanico na dno kozarcev, po vrhu pa damo limetino zmes.



Mačji nasveti:

  • Če se boste lotili priprave kondenziranega mleka, postopek traja približno eno uro, saj je potrebno mleko kuhati na nizki temperaturi. Ko mleko postane bolj gosto, pa je potrebno stalno mešati, če ne želite, da se vam zažge.
  • Po želji lahko okrasite kozarčke s stepeno smetano, limetino lupino in rezinami limete.
  • Če imate radi piškotno mešanico, je mogoče za vas idealna rešitev, da naredite več plasti piškotov in limetine zmesi.

5. Ljubljanski Restaurant Day

Dan restavracij (Restaurant day) je globalni dogodek, ki se zgodi štirikrat letno, ko ljubiteljski kuharji za en dan prostovoljno odprejo svojo restavracijo, kavarno, organizirajo piknik ipd. Festival povezuje zabava, deljenje novih kulinaričnih izkušenj in uživanje v medsebojnem druženju. Poudarek pa je na ljubiteljski pripravi hrane in jedi, ki se jih potem lahko ponudi “gostom”.

To je globalni festival, ko lahko res čisto vsak odpre restavracijo, kavarno, slaščičarno itd., vse kar potrebuje je motivacija, ljubezen do kulinarike in da dogodek prijavi na zemljevidu spletne strani Restaurant day. Vsak si kroji svoj Restaurant day oz. Dan restavracij.

Tudi mi smo pripravili že različne oblike pogostitve na Dan restavracij, tokrat bomo dogodek v Ljubljani izvedli že petič in sicer v podobni obliki, kot smo to storili na avgustovski Dan restavracij v atriju Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

V okviru bodočega kulinaričnega coworking prostora Ljubljanski lonec smo z Mačjimi pitami k sodelovanju povabili različne slovenske kulinarične blogerje in druge navdušence, ki bodo delili svoje kulinarične sposobnosti z drugimi. Zato vas lepo vabimo, da se nam pridružite v soboto, 21. novembra, od 11. ure dalje v spodnjih prostorih Hostla Tresor na Čopovi ulici.

Lepo vabljeni vsi, ki bi radi preživeli prijeten dan ob preizkušanju različnih  dobrot, ki jih bodo pripravili mladi ljubiteljski kuharji in ustvarjalci.


p. s. Istočasno se bodo nadstropje višje dogajaleNjam zgodbe - blogarski dogodek leta za vse ljubitelje kulinarike! 

Vegi lazanja pita II

  Ni komentarjev    

Všeč so nam pite, kjer preprosto nalagaš surovine in na koncu v enem kosu lahko občudujemo čudovito in okusno plastenje. Zato vam predstavljamo dodatno različico vegi lazanja pite.

Sestavine:
  • Krhko ali polnozrnato testo za pite
  • Sol, poper, timijan, rožmarin, bazilika
  • 0,8 kg paradižnikov
  • 0,5 kg jajčevcev
  • 1 kg  bučk
  • parmezan
  • olivno olje

Bučke narežemo na manjše kose in jih osolimo, da spustijo vodo. Jajčevce narežemo na polovice kolobarjev in jih prav tako posolimo. Paradižnike olupimo in narežemo. 

V ponvi popečemo bučke, dodamo začimbe in paradižnik. Vmešamo nariban parmezan. 

Položimo testo v pekač in začnemo z zlaganjem. Jajčevce in bučke nalagamo v plasteh tako da zaključimo z jajčevci. Potresemo parmezan in prelijemo z malo olivnega olja. Pečemo v pečici cca 45 min na 160° C.

Alternativno pito s koromačem najdete tu.