Božična hruškina pita







Na božični večer se bomo sladkali s posebno pito iz hrušk, ki smo jo začinili z različnimi začimbami značilnimi za božični čas. Priprava je precej preprosta, poleg pa predlagamo kepico vanilijevega sladoleda.

Sestavine:

  • cca 700 g hrušk
  • med
  • limonin sok
  • začimbe (piment, cimet, kardamom, ...)
  • krhko testo za pite

Olupimo hruške, ki jih nato razrežemo na tanjše krhlje. V posodi segrejemo med z začimbami in malo vode. Preden začne vreti, damo v tekočino hruške in jih cca tri minute segrevamo.

Odstavimo z ognja in pustimo, da se vse skupaj shladi. V tem času položimo testo v pekač. Počasi rezino za rezino obložimo testo s hruškami. Po želji jih lahko prelijte s preostalim sokom.

Pečemo na 160 °C okvirno 40 minut.




Mačji nasveti:
  • Po želji lahko naredite nižji pito z eno plastjo hrušk ali višjo.
  • Začimbe izberite po želji, dobro se priležejo tudi različni oreščki.

Čokoladna pita z višnjami


Verjetno večina pozna občutek, ko nam zadiši nekaj sladkega, ampak doma ni nič. Ta pita je rezultat tega občutja. Naredili smo jo iz nekaj sestavin, ki smo jih imeli v hladilniku in v omari. Pojedli pa tudi skoraj tako hitro, kot je nastala.


Sestavine:
  • krhko testo za pite
  • 150 ml sladke smetane
  • 200 g temne čokolade
  • 100 g mascarpone sira
  • višnje
Sprva nad vodno kopeljo stopimo čokolado v smetani. Ko se stopljena čokolada malo ohladi, vmešamo mascarpone sir in postavimo v hladilnik.
V tem času lahko pripravimo testo za pite in ga kar spečemo "na slepo". Ko se spečeno testo shladi, vzamemo iz hladilnika čokoladno maso in jo previdno prestavimo na spečeno testo. Malo potresemo, če se je kje ujel zrak in prekrijemo z višnjami. Odvisno koliko jih imate, lahko z njimi le malo okrasite vrh pite ali pa jo celo zasujete s sadjem.


Dober tek!

Mačji nasvet:

  • Če nimate pri roki nobenega sirnega namaza, lahko slednjega izpustite in dodate malo več smetane. Dobili boste preprosti čokoladni ganache, ki je prav tako primeren za polnilo pite, le da je potrebno pito pustiti nekaj časa v hladilniku, da se krema strdi preden jo prekrijete z višnjami.

Quiche po naše

  Ni komentarjev    
Izredno radi imamo čebulne pite vseh variacij in smo jih tudi že pripravili za več priložnosti! Sladkoba čebule, vonj po domači slanini in super krhko testo ...
Tokrat vam predstavljamo enega izmed naših osnovnih receptov, ki jih lahko po želji seveda priredite.


Sestavine:

  • 200 g pora
  • 500 g čebule
  • 150 g domače slanine
  • 2 jajci
  • 125 g smetane
  • sol, poper, kumina
  • krhko testo

V ponvi hrustljavo zapečemo na kose narezano slanino, ki smo jih odstranili hrustanec. Dodamo čebulo, por in kumino. Ko se čebula zmehča in lepo zarumeni odstavimo iz ognja. Ko se malo shladi pa prestavimo na testo, ki smo ga prej položili v pekač.

Zmešamo jajca in smetano (dodamo sol in poper) ter prelijemo pito. Z vilicami pomagamo da se enakomerno razporedi po piti. Pečemo 35-45 min na 160° C.



Mačji nasveti:

  • Če se vam začne čebula prijemati na ponev, jo zalijte s kančkom balzamičnega kisa.
  • Po želji lahko dodate različne vrste sira, sveže začimbe, naredite brez slanine, možnosti je ogromno.
  • Za variacijo te pite, lahko kliknete tudi na naš prvi recept, ki smo ga objavili na blogu.

Pita z arašidovo kremo v kozarčkih


Točno eno leto je minilo odkar smo objavili prvi recept na blogu! Zato bomo danes praznovali s slastnimi pitami v kozarčkih - krema iz arašidovega masla in testo iz oreo piškotov. Prava poslastica, s katero se lahko v decembru brez slabe vesti posladkamo.


Sestavine:
  • 200 g Oreo piškotov oz. piškotov po želji
  • 70 g stopljenega masla
  • 230 g kremnega sira
  • 250 g arašidovega masla
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 1 dcl mleka
  • 1,5 dcl sladke smetane


Sprva fino zdrobimo piškote in jih zmešamo s stopljenim maslom. Nato jih doziramo v kozarčke in postavimo v hladilnik. Debelino testa določite po želji.

V posodi 2 do 3 minute mešamo kremni sir, arašidovo maslo, sladkor in mleko, da nastane enakomerna masa. V drugi posodi stepemo smetano, ki jo nato vmešamo v preostalo maso.

Kremo doziramo v kozarčke, kjer je že testo in pustimo počivat v hladilniku nekaj ur. Po vrhu lahko posujemo piškote in pražene arašide.


Mačji nasveti:

  • Za ljubitelje arašidov priporočamo, da vzamete arašidovo maslo s koščki.
  • Enako pito lahko izdelate tudi v večji formi in jo nato razrežete.

Preprosta kakijeva pita


Kaki je zanimiv sadež, ki ima res specifičen okus ter vonj. Prvič naj bi ga kultivirali na Kitajskem, k nam pa naj bi prišel šele v 19. stoletju.
Že nekaj časa smo želeli narediti "rožasto" pito in tokrat je bila prava priložnost, saj smo imeli na zalogi trde, vendar zrele kakije, ki se jih je z lahkoto narezalo na tanke rezine.


Sestavine:
  • krhko testo za pite
  • kaki
  • limona
  • sladkor (po okusu)
  • cimet
  • domača marelična/kakijeva marmelada


Pripravimo testo za pite in ga pustimo počivati v hladilniku. V tem času lahko pripravimo kaki. Narežemo ga na tanke rezine in v posodi zalijemo z limono, sladkorjem in po želji začinimo. Pustimo stati vsaj 10 minut.

Razvaljamo krhko testo in ga položimo v manjše forme za pite. Dno premažemo z domačo marelično marmelado in začnemo zlagati krhlje. Za lepšo "rožico" zlagamo eno rezino ob drugo od zunanjega roba proti sredino. Na koncu zalijemo z mešanico limone in sladkorja, ki je ostala v posodi in pečemo na 160 °C približno 20 minut.



Mačji nasveti:

  • Načeloma potrebujete en kaki na manjšo pito (premera 12 cm).
  • Pri zlaganju v rozeto, pazite, da z naslednjim krhljem ravno malo prekrijete prejšnjega in da krhlji stojijo pokonci in da se ne poležejo preveč.
  • Če želite okrasiti pito, jo lahko posujete z zrni granatnega jabolka.
  • Namesto sladkorja lahko uporabite med. Vendar gre pred uporabo malo segrejte.